De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

Logo eenlevenlangtheater2.png
NaamHenk van Ulsen
Geboren8 mei 1927
Kampen
Overleden28 augustus 2009
Amsterdam
BeroepActeur
DisciplineToneel
IMDb-profiel
VIAF-profiel


|=http://mediaserver.tin.nl/getmedia.php?s=Repro-51xxx2203.014-1&b=400

Henk van Ulsen. Foto: Jeroen Koning. Collectie TIN.

Biografie

Henk van Ulsen (1927 - 2009) was een Nederlands acteur. Als een kleine jongen uit het Kampen, was hij voorbestemd om dominee te worden. Zijn loopbaan bracht hem echter elders: in plaats van in de kerk, sleet hij zijn leven in het theater en op televisie. De carrièreverandering was volgens Henk van Ulsen niet zo vreemd, want het 'beroep van acteur en dominee liggen niet zo ver van elkaar af'.

In 1949 studeerde hij af aan de Toneelschool, Amsterdam. Al bij zijn diploma-uitrijking werd hem een grote toekomst voorspeld. De voorspelling kwam uit: zijn carrière voerde hem langs theater en televisie, langs de Nederlandse theaters en de Antillen. Hij stond in Shakespeare's Midzomernachtdroom, in Heijermans' Wijze kater. Hij deed aan cabaret, dans en vertellingen.

Hij veroverde de harten van de bevolking van Curaçao met zijn vertolking van Dagboek van een gek. In 1967 regisseerde hij Midzomernachtsdroom (Ilushon di Anoche), en begin jaren 70 kwam hij voor 2 jaar terug, en regisseerde o.a. dejubileumvoorstelling van Toneelvereniging Emmastad Driekoningenavond. Hij was zelf niet zo tevreden met zijn werk op Curaçao, maar Curaçao was wel tevreden met hem getuige de recensie van Driekoningenavond.

In het theater was hij onder meer te zien in Zoo story (1961), Dagboek van een gek (vanaf 1965), Dode zielen, Virgule (1976-1977), Mijn held Tsjitsjikow (1977-1978), Leocadia (1985-1986), No exit (1988), Job op Schokland (1992), Het leven van Galilei (2001),Stervelingen (2001), Requiem voor een zwaargewicht (2003), Spelen met woorden (2004) en Dood in Venetië (2007).

Van Ulsen kreeg in 1970 de Louis d'Or toegekend. Ook won hij de Albert van Dalsumprijs, een Edison Music Award (1967) en diverse erepenningen; vooral voor zijn vertolking van het bijbelboek Prediker werd hem in 1978 de Spaanprijs toegekend. In 1980 werd hij benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau. In 1999 vierde hij zijn vijftigjarig jubileum als acteur. Ter gelegenheid van zijn 80ste verjaardag en de 150ste geboortedag van IJsselschilder Jan Voerman werd een speciale tentoonstelling ingericht in het Museum De Fundatie te Zwolle. Op zijn tachtigste verjaardag speelde hij een voorstelling van Dood in Venetië in zijn geboortestad Kampen. Bij het slotapplaus werd hij door het aanwezige publiek toegezongen.

Van Ulsen overleed op 28 augustus 2009 op 82-jarige leeftijd bij een vriend in Bussum plotseling aan een hartstilstand. Hij was ook in de laatste weken van zijn leven nog volop actief als acteur.

Zie ook : Uitgebreide biografie van Henk van Ulsen op Eenlevenlangtheater

Theater/Dans

Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd.

Idem de voorstellingen in een regie van hem

Idem de voorstellingen waarbij hij de dramaturgie deed

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor het decor

Idem voor de kostuums

Idem voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Idem de voorstellingen waarvoor hij geregistreerd werd als producent

TV

Op televisie acteerde Van Ulsen onder meer in Floris, Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer?, De kleine waarheid, Pension Hommeles, De vloek van Woestewolf en Willem van Oranje. Ook verleende hij zijn medewerking aan Hadimassa, een populair satirisch Nederlands televisieprogramma dat van 1967 tot 1972 door de VARA werd uitgezonden.

Overig

Herinneringssteentje

In Kampen aan het Oude Raadhuisplein is een herinneringssteentje geplaatst als dank voor zijn bijdrage aan de promotie van de stad.

Externe links

Bronnen