We werken aan een oplossing. In de tussentijd wordt het afgeraden om bewerkingen op de TheaterEncyclopedie uit te voeren, omdat die mogelijk door het terugzetten van een back-up weer verloren zullen gaan.
Voor vragen zijn we bereikbaar via Discord.
Biografie
Een Leven Lang Theater: Henk van Ulsen
- Biografie Henk van Ulsen
- Repertoire Henk van Ulsen
- Audio
- Video
- Volgens Henk van Ulsen
- Volgens anderen
- Colofon
Een Leven Lang Theater: Henk van Ulsen
Henk van Ulsen: een kleine jongen uit het Kampen, geboren in 1927, voorbestemd om dominee te worden. Zijn loopbaan bracht hem echter elders: in plaats van in de kerk, sleet hij zijn leven in het theater en op televisie. De carrièreverandering was volgens Henk van Ulsen niet zo vreemd, want het ‘beroep van acteur en dominee liggen niet zo ver van elkaar af’.
In 1949 studeerde hij af aan de Toneelschool in Amsterdam. Al bij zijn diploma-uitreiking werd hem een grote toekomst voorspeld. De voorspelling kwam uit: zijn carrière voerde hem langs theater en televisie, langs de Nederlandse theaters en de Antillen. Hij stond in Shakespeare’s Midzomernachtdroom, in Heijermans’ Wijze kater. Hij deed aan cabaret, dans en vertellingen.
Grote roem vergaarde hij echter met zijn solovoorstellingen, wat hem het predikaat Einzelgänger opleverde. Vaak werd hem eigenzinnigheid toegedicht, die zowel bewondering als afkeer opriep. De monoloog Dagboek van een gek van de Russische auteur Gogol was hem op het lijf geschreven. Hij speelde de rol van ‘Poprisjtsjin’ maar liefst vier keer.
Hij veroverde de harten van de bevolking van Curaçao met zijn vertolking van Dagboek van een gek. In 1967 regisseerde hij Midzomernachtsdroom (Ilushon di Anoche), en begin jaren 70 kwam hij voor 2 jaar terug, en regisseerde onder andere de jubileumvoorstelling van Toneelvereniging Emmastad Driekoningenavond. Hij was zelf niet zo tevreden met zijn werk op Curaçao, maar Curaçao was wel tevreden met hem getuige een recensie van Driekoningenavond.[1]
Voor zijn acteerprestaties kreeg hij vele prijzen. De belangrijkste Nederlandse toneelprijs, de Louis d'Or, ontving Van Ulsen maar liefst twee keer. Ook won hij de Albert van Dalsumprijs, een Edison Music Award (1967) en diverse erepenningen; vooral voor zijn vertolking van het bijbelboek Prediker werd hem in 1978 de Spaanprijs toegekend. Eveneens kreeg hij in 1980 het speldje voor Ridder in de orde van Oranje Nassau opgespeld. In 1999 vierde hij zijn vijftigjarig jubileum als acteur. Ter gelegenheid van zijn 80ste verjaardag en de 150ste geboortedag van IJsselschilder Jan Voerman werd een speciale tentoonstelling ingericht in het Museum De Fundatie te Zwolle. In 2007 stond de inmiddels 80-jarige acteur nog op de planken met de voorstelling Dood in Venetië. Op zijn tachtigste verjaardag speelde hij deze voorstelling in zijn geboortestad Kampen. Bij het slotapplaus werd hij door het aanwezige publiek toegezongen.
Van Ulsen overleed op 28 augustus 2009 op 82-jarige leeftijd bij een vriend in Bussum plotseling aan een hartstilstand. Hij was ook in de laatste weken van zijn leven nog volop actief als acteur.
In Kampen aan het Oude Raadhuisplein is een herinneringssteentje geplaatst als dank voor zijn bijdrage aan de promotie van de stad.
Via het menu bovenaan de pagina vindt u een zo volledig mogelijk overzicht van het leven en de carrière van Henk van Ulsen.
Theater CV
Henk van Ulsen heeft bijgedragen aan 134 productie(s).
Henk van Ulsen heeft gewerkt in de volgende functies:
- BeeldtAf - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
- Bewerking - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
- Regie - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
- Vertaling - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
- Auteur (schrijver libretto, scenario) - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
- Uitvoerende - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
- Decor - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
- Dramaturgie - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
- Kostuums - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
- Persoon - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
- Producent - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
Het gehele overzicht van voorstellingen waaraan Henk van Ulsen heeft meegewerkt, voor zover geregistreerd in de Theaterencyclopedie:
NB: Bij de carrièreoverzichten zijn de voorstellingen gekoppeld aan de premièredatum. Het kan echter voorkomen dat personen niet aan de première meewerkten, maar pas later bij de voorstelling betrokken raakten.
Affiche
Foto's
Kostuums
TV
Op televisie acteerde Van Ulsen onder meer in Floris, Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer?, De kleine waarheid, Pension Hommeles, De vloek van Woestewolf en Willem van Oranje. Ook verleende hij zijn medewerking aan Hadimassa, een populair satirisch Nederlands televisieprogramma dat van 1967 tot 1972 door de VARA werd uitgezonden.
Externe links
Bronnen
- Productiedatabase
- Acteurs- en Kleinkunstenaars-Lexicon van Piet Hein Honig, 1984
- Wikipedia
- ↑ 'Henk van Ulsen zet Curaçao's toneel op poten'. 't Nieuws voor Kampen, p.3. 29 december 1954. Via Delpher.