De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

51xxx1306.006.jpg


Paul Steenbergen. Foto: Lemaire en Wennink/MAI.

NaamPaul Steenbergen
Volledige naamPaul Jozef Steenbergen
Geboren22 maart 1907
's-Gravenhage
Overleden8 mei 1989
's-Gravenhage
BeroepActeur, Regisseur, Directeur
DisciplineToneel
IMDb-profiel
VIAF-profiel

Biografie

Paul Steenbergen (1907 - 1989) was een acteur, regisseur en toneeldirecteur.

Paul Steenbergen inDe Humorist, De Haagsche Comedie 1958. Foto: Lemaire en Wennink/MAI. Collectie TIN.
Steenbergen was een zoon van acteur Johan Steenbergen sr. en actrice Jeanne van de Griendt. Hij leerde het vak in de praktijk bij het gezelschap van zijn vader en debuteerde professioneel in 1933 bij het N.V. Vereenigd Rotterdamsch-Hofstad Tooneel waar hij een rol moest overnemen van Piet Rienks.

In zijn lange loopbaan was Steenbergen te zien in een grote hoeveelheid rollen. Vanaf de oprichting speelde hij bij de Haagse Comedie. Tussen 1950 en 1971 was hij bovendien directeur van het gezelschap.

Naast zijn werk in het theater was Steenbergen ook met enige regelmaat te zien in films en op televisie. Aan het begin van zijn filmcarrière speelde hij voornamelijk naast actrice Lily Bouwmeester, in onder meer Veertig Jaren (1938), Vadertje Langbeen (1938) en Morgen Gaat 't Beter (1939). Zijn laatste rol op televisie was in Herfst in Riga met Mary Dresselhuys.

Steenbergen was vier maal gehuwd. Zijn echtgenotes Nelly Gijswijt, Caro van Eyck en Myra Ward waren ook aan het toneel. Zijn derde echtgenote was adjunct-directrice van een bontzaak.

In 1963 ontving Paul Steenbergen de Albert van Dalsumring van Albert van Dalsum. In 1972 gaf hij hem op zijn beurt weer door aan Ko van Dijk.

In 1982 stelde de gemeente Den Haag de Paul Steenbergen-penning in ter gelegenheid van zijn 75 verjaardag. Steenbergen kreeg deze penning, welke hij mocht doorgeven op een zelfgekozen moment aan een zelfgekozen acteur. Daarnaast werd hij onderscheiden met het ereburgerschap van de gemeente. Na zijn overlijden op 82-jarige leeftijd werd Steenbergen op de radio herdacht door zijn jongere collega Guido de Moor die later in dat jaar zelf zou overlijden. Steenbergen werd gecremeerd in het Crematorium Nieuw Eykenduynen in Den Haag. In Hengelo is een straat naar Paul Steenbergen genoemd.

Paul Steenbergen en Myra Ward in Alles over liefde, 1975. Foto Max Koot. Collectie TIN.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd voor de vertaling

Externe Links

Bronnen