De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamElise Hoomans
Volledige naamHoomans, Elise Olga Beatrice
Geboren14 november 1914
Haarlem
Overleden1 september 1991
Amsterdam
BeroepActeur, Regisseur
DisciplineToneel
IMDb-profiel
VIAF-profiel

Biografie

Elise Hoomans (1914-1991) was een Nederlandse actrice enregisseuse. Elise Hoomans bracht haar jeugd door in Nederlands Indië (Sumatra). In de jaren 1938 tot 1941 doorliep zij de Amsterdamse toneelschool waar zij les had van Albert van Dalsum en August Defresne. In 1953 deed zij min of meer bij toeval haar eerste regie bij het Amsterdams Toneelgezelschap (A.T.G.) en maakte daarmee direct indruk (L. Pirandello, "Zes personages op zoek naar een schrijver"). Hetzelfde kan gezegd worden van haar regie van Dürrenmatts "Besuch der alten Damen". Naast haar werk als actrice en regisseuse maakte zij gedurende 22 jaar deel uit van de artistieke leiding van Toneelgroep Theater. Ook speelde zij in talrijke tv-produkties en films, zoals "Vroeger is dood" (Ine Schenkkan, 1987) en "Als twee druppels water" (Fons Rademakers, 1963). (Bron Nederlands Theaterjaarboek).

Elise Hoomans was enige tijd onderwijzeres in Haarlem en kreeg een dansopleiding van Trudi Schoop (4 jaar). In 1938 ging zij plotseling naar de toneelschool en nadat zij in 1941 haar diploma had gehaald debuteerde zij bij het Nederlandsch Tooneel in "Peer Gynt". Naast actrice is zij regisseuse en maakte zij deel uit van de artistieke leiding van Theater (1955-1962), het Nieuw Rotterdams Toneel (1962-1964) en - opnieuw - Theater (1964-1979). In haar lange loopbaan, waarin zij ook les gaf aan de Maastrichtse toneelacademie, werd zij onderscheiden met de benoeming tot actrice van het jaar 1956/57, de Zilveren Bouwmeesterpenning 1956/57 en t.g.v. het honderdjarig bestaan van de Arnhemse Schouwburg, een Bronzen Plaquette (1966). Zij is gehuwd geweest met Lo van Hensbergen en Paul Kijzer.

Zie ook haar biografie op de website van Resources Huygens.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die zij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij zij de dramaturgie deed

Idem de voorstellingen waarbij zij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Idem voor de vertaling

Externe Links

Bronnen