Henk van Ulsen: Volgens anderen

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Henk van Ulsen.


Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Eenlevenlangtheater Henk van Ulsen:

Volgens anderen

Er is veel over Henk van Ulsen gezegd en geschreven. Vooral het feit dat hij een 'einzelgänger' zou zijn werd vaak aangehaald. Hier vindt u een aantal een aantal uitspraken van mensen, gedaan in diverse media. Deze uitspraken belichten Henk van Ulsen van een kant, die elders op de website niet of nauwelijks aan bod komt.

Volgens Egbert van Paridon

Egbert van Paridon was directeur van Toneelgroep Centrum, waar Henk van Ulsen begin jaren zestig bij speelde.

"Henk van Ulsen is een “alleinkämpfer”. Hij knokt voor zijn eigen dingen. De schilders waar hij iets om geeft, daar knokt hij voor, net zoals hij knokte voor dingen die hij op toneel wilde doen. Maar ja: van veel dingen die hij deed, daar wisten de collega’s eigenlijk niet van. Hij was en is een tamelijk eenzame man in het vak."

Geciteerd uit: Ineke Jungschleger. 'Henk van Ulsen. Solist.' 2007

Volgens Ellen Vogel

"Het kan heel goed dat het in het in Henks karakter zat, de behoefte om alleen op het toneel te staan.
Maar wat hij ook speelt: hij was klein. Hij kon nooit de mooie, grote mannen spelen. Ik kan me voorstellen dat hij gedacht heeft: “ik wil niet achter de billen van anderen staan, ik wil zelf ook wat laten zien.” […] Henk was prachtig als Puck in Een Midzomernachtdroom. En in de Gijsbrecht als de kleine sluwe Vosmeer de Spie. Rollen voor kleine mannen, daar excelleerde hij in. Maar daar waren er maar weinig van."

Geciteerd uit: Ineke Jungschleger. 'Henk van Ulsen. Solist.' 2007

Volgens Liselore Gerritsen

"Een groot toneelspeler, bezeten van zijn vak...
... waarvoor hij zich volledig inzet. Ik ken niemand die met zo’n ongelooflijke energie de dag van minuut tot minuut benut."

Geciteerd uit: 'Margriet' 1974

Volgens Martijn Hagoort

"In de jaren waarin ik hem van zeer nabij heb meegemaakt, ben ik veel van hem gaan houden. Hij kan uiterst boeiend zijn, ontzettend lief en attent, maar het is voor hem: alles of niets. In alles totaal, of totaal laten vallen – al moet ik daar direct aan toevoegen, dat hij een vriendschap of een situatie die voor hem van werkelijk wezenlijk belang is geweest, nooit totaal zal afkappen."

Geciteerd uit: 'Margriet' 1974

Volgens Mary Dresselhuys

"Het werk van Henk van Ulsen is een toverballon...
... die kan vliegen, dansen en boordevol zit met stemmen, liedjes, verhalen die zowel navrant als galant zijn."

Geciteerd uit: 'Telegraaf' 10 oktober 1998