De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

NaamNoord Nederlands Toneel
Opgericht1991
DisciplineToneel
 Website

Informatie

Het Noord Nederlands Toneel is een van de grotere toneelgezelschappen van ons land en bestaat sinds 1991 en behoort tot de . Het gezelschap is gevestigd in Groningen, waar het sinds 1 januari 2009 het stadsgezelschap is van de Stadsschouwburg. Daarnaast heeft het ensemble een vaste thuisbasis Theater de Machinefabriek, een voormalig pand van het gemeentelijk energiebedrijf dat in 1996 werd betrokken. Hier bevinden zich kantoren en een vlakke vloer speelruimte. Het NNT geeft ook voorstellingen elders in het land.

Met de komst van regisseuse Ola Mafaalani in 2009 trad een nieuw artistiek team aan, met onder anderen decor ontwerper André Joosten en Ko van den Bosch, voormalig frontman van Alex d’Electrique - verantwoordelijk voor het ensemble dat Theater de Machinefabriek bespeelt en theaterbewerker is voor de grote zaal voorstellingen van Mafalaani. Artistiek uitgangspunt was dat toneel democratisch moet zijn, breed toegankelijk en geëngageerd. Het NNT ontleende daarvoor onder andere verhalen aan de gemeenschap en gaf ze getransformeerd in de vorm van toneel weer aan de samenleving terug. Dat werd weerspiegeld in een zeer succesvolle veelzijdige vorm; tekst met akrobatiek, opera met beeldende kunst performances, acteurs en dansers. En actuele teksten werden afgewisseld met klassiek repertoire. Ola Mafaalani en haar artistieke team werd per januari 2017 opgevolgd door Guy Weizman als artistiek directeur en een artistiek team met Julie van den Berge en Sarah Moeremans.

Voorstellingen

Een overzicht van de voorstellingen die het gezelschap in première heeft gebracht, al of niet in samenwerking of als co-producent met andere podiumkunstenorganisaties en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Bronnen