Henk van Ulsen: Volgens Henk van Ulsen

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Henk van Ulsen.


Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Eenlevenlangtheater Henk van Ulsen:

Volgens Henk van Ulsen

Hier vindt u uit diverse media enkele uitspraken van Henk van Ulsen die veelzeggend zijn over de manier waarop hij tegen toneelspel, collega's en zijn leven aankijkt. De hele site is gelardeerd met citaten van Van Ulsen. Deze citaten vormen een aanvulling daarop.

Over het taboe op homoseksualiteit

"Er is wel een vorm van tolerantie, maar ik vrees voornamelijk een schijntolerantie. Die niet echt is. Hoe je dat merkt? Door een overdreven sympathie ervoor, vooral bij vrouwen. Dan denk ik: ja, ja, maar ik moet nog zien hoe je reageert als je eigen zoon homoseksueel blijkt te zijn."

Geciteerd uit: 'De Gelderlander' 8 oktober 1998

Over zijn manier van voordragen

"Mensen vinden dat ik nadrukkelijk helder spreek, hoewel ik juist de neiging heb heel snel te spreken en woorden af te raffelen.
Ik probeer er dus voor te zorgen dat mijn uitspraak niet als articulatie overkomt. Op het moment dat mensen op je articulatie gaan letten, zit je al gevaarlijk dicht in de buurt van van overarticulatie en aanstellerij."

Geciteerd uit: 'Parool', 25 januari 1997

Over verdriet

"Vroeger ging ik op de knietjes voor het bed. Mijn moeder deed mij bidden.
Nu is het veel ruimer. Ik bid in stilte, en meestal heeft dat met het verdriet van anderen te maken. Over mijn eigen verdriet wordt de gelatenheid steeds groter."

Geciteerd uit: 'HP de tijd', 10 maart 2004

Over Juliana's acteerprestaties

"De koningin is ook een goed actrice. Ik heb haar eens in een toneelstuk gezien. […] Koningin Juliana speelde toen een schilderes in een rusthuis voor oudere artiesten. Er deden alleen dames aan het stuk mee. De koningin deed het heel goed."

Geciteerd uit: 'De Telegraaf', 29 april 1980

Over zijn eigenzinnigheid

"Het is waar dat sommige mensen mijn eigenzinnigheid een beetje onbehaaglijk vinden. Ik straal niet altijd knusheid uit en heb wel eens vervelende conflicten gehad op mijn werk. De moeilijkste periode was rond mijn veertigste. Die ambitie, die doordouwersmentaliteit. Veel willen doen, alles goed willen doen, wat niet altijd gelijk op ging."

Geciteerd uit: 'NRC', 23 oktober 1998

Over discipline en trouw

"Wat klopt is dat ik nogal eens de neiging heb om te wisselen; daarin ben ik een beetje kameleonistisch.
Maar ontrouw? Dat ontken ik, dat ben ik in wezen niet. Maar waar ik niet tegen kan is de claim die op je wordt gelegd, die op je drukt. Voel ik zo’n claim, dan wil ik die afschudden. Door anderen opgelegde discipline is me een gruwel."