De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo-NT-zwart.jpeg

NaamHet Nationale Toneel
Latere naamHet Nationale Theater
Opgericht1988
DisciplineToneel
 Website

Informatie

Het Nationale Toneel is een van de grote Nederlandse toneelgezelschappen, opgericht in 1988 als opvolger van de Haagse Comedie. Zie verder o.a. wikipedia en de voorgeschiedenis op de website van het gezelschap.

Het gezelschap is gevestigd in Den Haag, heeft de Koninklijke Schouwburg als vast podium en heeft zich in de afgelopen vijfentwintig jaar ontwikkeld tot een gerenommeerd instituut. De artistieke leiding is sinds 2010 in handen van acteur, schrijver en regisseur Theu Boermans, aangesteld als opvolger van Johan Doesburg die als regisseur aan het NT verbonden bleef. De thuisbasis van het gezelschap is de Koninklijke Schouwburg in Den Haag en het eigen NT Gebouw daar vlak achter. Het gezelschap reist verder naar de theaters en schouwburgen in het land en speelt daar in zowel grote als kleine zalen. Het gezelschap vertelt de verhalen van onze tijd, voor mensen in onze tijd aan de hand van het klassieke en moderne theaterrepertoire. Ze zijn te zien in de theaters in Nederland en daarbuiten, met voorstellingen voor volwassenen en jeugd (NTjong). Toneel dat raakt, vermaakt en aanzet tot nadenken. Rondom de voorstellingen verzorgen ze educatieve projecten en Babel, het nieuwe politiek-maatschappelijke programma van het Nationale Toneel.

Johan Doesburg nam na ruim 20 jaar afscheid van Het Nationale Toneel en ging vanaf het seizoen 2015/2016 verder als freelanceregisseur.

De Koninklijke Schouwburg, Het Nationale Toneel, NTjong en Theater aan het Spui fuseerde per 1 januari 2017 tot Het Nationale Theater. De ambitie is om met Het Nationale Theater een toonaangevende nationale culturele instelling neer te zetten, met stevige wortels in Den Haag, die voornamelijk toneel produceert en programmeert.

Voorstellingen

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die onder de naam van het Het Nationale Toneel in première zijn gebracht.

Bronnen