De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Lutz-portret1.jpg


Ton Lutz. Foto: F.L. Lemaire/MAI. Collectie TIN.

NaamTon Lutz
Volledige naamAntonius Cornelis (Ton) Lutz
Geboren27 juni 1919
Delft
Overleden3 mei 2009
Amsterdam
BeroepActeur, Regisseur
DisciplineToneel

Een Leven Lang Theater: Ton Lutz

Eenlevenlangtheater: Ton Lutz

Ton Lutz in Griekenland, op zoek naar wortels van het theater. Privécollectie. Ton Lutz, 1967. Foto: Ad van Gessel. Collectie TIN. Ton Lutz, 1967. Foto: Particam Pictures/MAI. Collectie TIN.


Ton Lutz (1919 - 2009) was een acteur, regisseur en artistiek leider. Hij was de oudste van de drie acterende broers Lutz (Luc en Pieter) en de oom van de eveneens acterende Joris Lutz.

De laatste jaren van zijn leven was hij vooral docent, al gaf hij al vanaf zijn tweeëndertigste les aan de Toneelschool, Amsterdam. Toen studieleider Jappe Claes hem verzocht om les te komen geven aan regieopleiding, vroeg Ton Lutz wat er van hem als docent verwacht zou worden. Het antwoord van Claes was even simpel als logisch: ‘Dat je ze de liefde voor taal bijbrengt!’

Ton Lutz was eigenlijk altijd bezig geweest met taal. Toen hij, achttien jaar oud, zijn bijdrage ging leveren aan het levensonderhoud van het tienkoppige gezin, besloot hij de journalistiek in te gaan. Door die journalistieke ambities kwam hij in aanraking met een ander vak waarin de taal een cruciale rol vervult: het toneel. En daar – in repetitieruimtes en klaslokalen, tussen de coulissen en in het licht van de schijnwerpers – vond hij zijn ware roeping: een leven in het theater.

Onmisbaar bij het tot standkomen van deze website is het boek Ton Lutz. Toneelvader des vaderlands van Xandra Knebel (Theater Instituut Nederland 2007). Met name voor de onderwerpen 'biografie' en 'repertoire' zijn de meeste teksten uit dit boek overgenomen of diende het boek als belangrijkste bron.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Idem voor de vertaling

Idem voor de muziek

Idem voor het decor

Idem voor het licht

Bronnen

Logo eenlevenlangtheater2.jpg