De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Ko van Dijk

Dijk-Portret1.jpg


Ko van Dijk, 1955. Fotograaf onbekend. Collectie TIN.

Logo eenlevenlangtheater2.png
NaamKo van Dijk
Geboren25 juli 1916
Amsterdam
Overleden6 mei 1978
's Gravenhage
BeroepActeur
DisciplineToneel
IMDb-profiel
VIAF-profiel

Een Leven Lang Theater: Ko van Dijk

Eenlevenlangtheater: Ko van Dijk

Ko van Dijk. Foto: Kurt Kahle. Collectie TIN. Ko van Dijk. Fotograaf onbekend. Collectie Peter-Jan van Dijk. Ko van Dijk, 1970. Foto: Max Koot. Collectie TIN. Ko van Dijk. Fotograaf onbekend. Collectie: Peter-Jan van Dijk. Portret van Ko van Dijk als Macbeth in de gelijknamige voorstelling, 1957. Foto: Lemaire en Wennink/MAI. Collectie TIN.


Voor Ko van Dijk (Amsterdam, 25 juli 1916 - 's-Gravenhage, 6 mei 1978) was acteren meer dan een beroep, het was een manier van leven. "Natuurlijk blijft het vak, die zaal met mensen, voor mij de hoofdzaak. En als er een moment komt, dat ik geen komedie meer kan spelen, zal ik in de stad, waar ik dan woon bij een toneelgezelschap aankloppen en vragen, of ik de repetities mag bijwonen en 's avonds ergens achteraf naar de voorstelling mag kijken. Als ze me dat niet toestaan dan ga ik kapot. Het klinkt verrekte pathetisch, maar ik meen het. Als je geen brood krijgt sterf je van de honger. Als ik het toneel niet meer heb, sterf ik van verdriet." (geciteerd uit Finale 25 september 1971)

Zover is het nooit gekomen. De veelzijdige acteur, telg uit een echte theaterfamilie, die zowel bulderend als ingetogen kon overtuigen, en die vanaf zijn zestiende met het toneel was vergroeid, is min of meer in het harnas gestorven. Midden in de tournee van Herfst in Riga, waarin hij samen met Mary Dresselhuys een hoofdrol vertolkte, overleed hij op 6 mei 1978 op 61-jarige leeftijd in zijn woning in Den Haag aan een verwaarloosde longontsteking.

Via het menu bovenaan vindt u een overzicht bieden van de ruim 260 rollen die Ko van Dijk op het toneel en op televisie vertolkte en met name zijn veelzijdigheid (hij had ook 29 regies op zijn naam staan en werkte mee aan films en radioprogramma's) en liefde voor het vak belichten.

Logo eenlevenlangtheater2.jpg