Interviews

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


In 2017 en 2018 schitterde Frédérique Sluyterman van Loo in de rol van Conny Stuart in de musicalproductie Adèle Conny Jasperina – de grote drie. Komend najaar is ze opnieuw te zien als de veelzijdige comédienne, zangeres en actrice. Hoe is het om als actrice onderzoek te doen naar en in de huid te kruipen van een Nederlandse theatergrootheid?

"De eerste zinnen uit dat interview spreekt ze zo keurig uit, dat ik deze zinnen ook altijd hardop zei voor aanvang van de voorstellingen."

Lees meer ...

FrédériqueConnyUitsnede.png
Hier komt de afbeelding

Tobias Kokkelmans is dramaturg bij onder andere Operadagen Rotterdam. Met achtergrond in zowel theater- als muziekwetenschap slaat hij bruggen tussen de verschillende disciplines die bij opera en muziektheater komen kijken. Helaas kon deze editie van de Operadagen niet doorgaan zoals gepland. Wat zijn Tobias’ wensen voor het festival en het veld?

"Inmiddels zie je dat de nieuwste generaties, maar ook de oudere generaties, durven het woord ‘opera’ weer te gebruiken. Daar ben ik blij mee, want het gaat om 400 jaar geschiedenis, en eigenlijk nog veel meer."

Lees meer ...

Acteur Bob Oosthoek speelde na zijn afstuderen in 1934 bij onder meer Het Residentie Tooneel, tot de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Toen de keuze daar was om al dan niet lid te worden van de Kultuurkamer, besloot hij niet te tekenen en in het verzet te gaan. Uiteindelijk overleefde hij de oorlog niet. Theaterwetenschapper Eva van der Weerd deed onderzoek naar zijn leven en vertelt over zijn oorlogsjaren.

"In het gesprek dat ik had met zijn dochter, benoemde ze zichzelf op latere leeftijd wel afvroeg waarom haar vader dit gevaar heeft opgezocht."

Lees meer ...

BobOosthoekUitsnede.png

Popartsfestivaluitsnede.png

Jaarlijks zet het Pop Arts Festival het aanbod van beeldend theater in de spotlights. Tijdens de aankomende elfde editie van het festival zijn weer vele uiteenlopende voorstellingen te zien. Artistiek directeur Pol Eggermont legt uit waarom juist bij dit genre die verscheidenheid zo groot is en wat dit festival bijzonder maakt.

"De term ‘poppentheater’ gebruik ik bijvoorbeeld zelf ook eigenlijk zelden. Het zou hetzelfde zijn als je zou zeggen dat je naar ‘mensentheater’ gaat kijken."

Lees meer ...

Stephen Sondheim - smoking.JPG

Ter ere van de 90ste verjaardag van Stephen Sondheim wordt deze Amerikaanse schrijver en componist van verschillende musicals op de TheaterEncyclopedie centraal gezet. Drie Nederlandse theaterpersoonlijkheden zijn geïnterviewd over het werk van Sondheim, hun (soms zeer persoonlijke) band met zijn werk, en de invloed op hun eigen producties.

Lees meer ...

Interview: Koen van Dijk over Stephen Sondheim

Koen van Dijk is als schrijver, vertaler en regisseur betrokken bij talloze musicalproducties. Met Stephen Sondheim heeft hij een bijzondere band. Hij vertaalde en regisseerde veel van zijn stukken, zoals Sweeney Todd, Into The Woods en West Side Story, en ging zelfs bij hem op bezoek in New York.

" Ik moest helemaal niet naar New York, maar toen ik te horen kreeg dat het mocht, heb ik al mijn spaargeld bij elkaar gelegd en ben ik gegaan."

Lees meer ...

Affiche Sweeney Todd - Joop van den Ende Theaterproducties BV - 1993-10-13.jpg
PuttingItTogether2.png

Interview: Esther Maas over Stephen Sondheim

Zangeres, actrice en producent Esther Maas geeft in de voorstellingen die ze produceert volop de ruimte aan de muziek. Met ruime aandacht voor de partituur, een live orkest en veel vocale voorbereidingstijd probeert ze een brug te slaan tussen de commerciële maatstaf en een artistieke visie. Het werk van Stephen Sondheim blijkt hiervoor geschikt, en dus produceerde ze al eerder Putting It Together en Into The Woods.

“Nu kan ik gaan wachten totdat de voorstelling hierheen gaat komen, maar dat gaat toch niet gebeuren. Dan kan ik het beter zelf gaan produceren."

Lees meer ...

Interview: Jeremy Baker over Stephen Sondheim

Als vertaler en dramaturg werkte Jeremy Baker mee aan verschillende Sondheim-voorstellingen van producent PIT Producties. In Into The Woods speelde hij bovendien zelf mee. Hoe is het om Sondheims stukken vanuit die verschillende hoeken te benaderen? En wat komt er kijken bij een goede Sondheimvertaling?

"Het lijkt wel alsof er ooit door iemand is bedacht dat Sondheim moeilijke muziek maakt, en dat dit door overlevering van de pers nog elke keer ter sprake komt.”

Lees meer ...

IntothewoodsPIT1.png