De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Portret van Richard Flink 368383.jpg


Richard Flink, ca. 1950. Foto: Louis van Paridon.

NaamRichard Flink
Geboren29 juni 1903
Haarlem
Overleden24 juli 1967
Rotterdam
BeroepActeur, Regisseur
DisciplineToneel, Muziektheater
IMDb-profiel
VIAF-profiel

Richard Flink (1903 - 1967) was een Nederlands acteur en regisseur.

Biografie

Hij debuteerde in 1924 bij Fabricius in Odeon te Den Haag. Hij speelde bij Rotterdamsch Tooneel (1926), Ver. Tooneel (1929), Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel(1930), Saalborn (1931), De Jonge Spelers (1933/37), en het Rotterdams Tooneel (1946/51). In 1952 werd hij directeur van de Rotterdams Comedie en van 1954/62 was hij artistiek leider van gezelschap Theater. Vanaf 1962 was hij mededirecteur van het Nieuw Rotterdams Toneel.

Hij voerde verschillende regies: "De ijsman komt", "Tocht naar het duister" en "Rouw past Elektra" van Eugene O'Neill, "Herr Puntilla", "De kaukasiche Krijtkring" en "Arturo Ui" van Bertolt Brecht. "De duivel en God" van Sartre, "Kat op een heet zinken dak" en" Orpheus daalt af" van Tennessee Williams, Rolf Hochhuths "De plaatsbekleder", Goethes "Faust", Friedrich von Schillers "Don Carlos", "Herakle" en"Iphigeneia in Aulis" van Euripides, William Shakespeares "Julius Caesar" en, als laatste hoogtepunt, "Hamlet".

Belangrijke rollen die Flink vertolkte: de titelrol in "Herodes" van Herzberg, titelrol in "Arturo Ui" van Brecht, James Tyrone in "Tocht naar het duister" van O'Neill, titelrol in "Barabas" van De Ghelderode, de vader in Heijermans' "Schakels", Alfred Jll in Dürrenmats "Het bezoek van de oude dame" en Lord Claverton in T.S. Eliots "Een staatsman van verdienste". Flink schreef enige kinderstukken. o.a. "De dappere Jan Klaassen" en "De koning van Zoelve".

Uit zijn in 1929 gesloten huwelijk met de actrice Mieke Verstraete werden twee kinderen geboren die ook aan het toneel gingen: Mariëtte en Coen Flink.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd oor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken]]

Idem voor het decor

Idem voor de kostuums

Overig

  • Geboren: Flink, Richard Martinus Willem
  • Gehuwd met Mieke Verstraete (= Maria Augustina de Graef op 31-7-1929 te Rotterdam.
  • Gescheiden van Mieke Verstraete op 16-2-1952 (Rotterdam).
  • Ouders: Richard Flink en J. Chr. van der Ham.
  • 40-jarig jubileum op 30-9-1964 in "Faust" van Goethe bij het Nieuw Rotterdams Toneel.

Bronnen