Henk van Ulsen: Repertoire - Eerbetoon

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Henk van Ulsen.


Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Eenlevenlangtheater Henk van Ulsen:

Eerbetoon

Henk van Ulsen werd tijdens zijn lange carrière veelvuldig geprezen en gelauwerd. In 1970 ontving Van Ulsen de belangrijkste Nederlandse toneelprijs: de Louis d’Or. Hij kreeg deze belangrijke prijs voor zijn rol in De heersende klasse van Peter Barnes, geregisseerd door John van de Rest.

Dat was echter niet de eerste prijs die de acteur ontving. Al bij zijn afstuderen van de toneelschool in 1949 werd hij uitbundig bejubeld. Hij studeerde, ondanks zijn vele absenties cum laude af. Er werd hem al een grote toekomst voorspeld. Al enkele jaren later kwam deze voorspelling uit: in 1957 won hij het eerste concours voor jonge tonelisten.

Begin jaren zestig beleefde Van Ulsen een succesvolle periode. Hij kreeg twee belangrijke prijzen in korte tijd. In 1963 ontving hij voor zijn rol in Een geboren Leugenaar een Zilveren Bouwmeesterpenning. Deze prijs was het kleine broertje van de Louis d’Or en kon gezien worden als een aanmoedigingsprijs. De prijs werd slechts enkele jaren uitgereikt.

Een jaar later ontving hij de Albert van Dalsumprijs. Uniek was dat hij deze prijs niet voor één, maar voor twee rollen kreeg. Zowel zijn rol in De Wijze Kater als die in Spinoza, beide gemaakt door Toneelgroep Studio, werden zeer gewaardeerd. Aan de prijs zat een geldprijs verbonden van duizend gulden.

Een heel speciaal eerbetoon kwam in 1980: Henk van Ulsen werd gekroond tot Ridder in de orde van Oranje Nassau. Maar ook zijn oude geboortestad Kampen eerde hem door hem in 1999, bij zijn vijftigjarig jubileum, een erepenning te schenken.

Overzicht:

  • 1949 Diploma Toneelschool, cum laude
  • 1963 Zilveren Bouwmeesterpenning voor Een geboren Leugenaar
  • 1964 Albert van Dalsumprijs voor twee rollen: De Wijze Kater en Spinoza
  • 1970 Louis d’Or voor De heersende klasse
  • 1980 Ridder in de orde van Oranje Nassau
  • 1999 Erepenning stad Kampen