De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Vos-Portret1.jpg


Erik Vos, 1954. Herkomst: Privécollectie.

Logo eenlevenlangtheater2.png
NaamErik Vos
Geboren3 mei 1929
Hellendoorn
BeroepRegisseur
DisciplineToneel, Muziektheater
TrefwoordenToneel, Opera
IMDb-profiel
VIAF-profiel

Een Leven Lang Theater: Erik Vos

Eenlevenlangtheater: Erik Vos

Erik Vos. Foto: Maria Austria/MAI. Collectie TIN. Erik Vos, 1960. Foto: Louis van Paridon. Collectie TIN. Erik Vos aan het werk. Fotograaf onbekend. Herkomst: Privécollectie Erik Vos. Fotograaf onbekend. Herkomst: Privécollectie.


"Engagement is niet te spelen. Engagement is een staat waarin je je bevindt, een verhouding die moet bestaan tussen jou en de maatschappij, een betrokkenheid die los van de te spelen moet bestaan tussen de toneelkunstenaar en de maatschappij. Engagement staat los van de specifieke kunst die je beoefent of zelfs het vak dat je uitoefent." (Erik Vos geciteerd uit: De Nieuwe Rotterdamse Courant, 17 november 1969)

Erik Vos (3 mei 1929, Hellendoorn) is theater- en operaregisseur, en de oprichter van Toneelgroep De Appel. Erik Vos maakt toneel vanuit een persoonlijke betrokkenheid met de wereld om zich heen. Een betrokkenheid die hij ook van zijn acteurs eist. Bovendien kiest hij vaak voor onconventionele vormen en wordt zijn oeuvre gekenmerkt door zijn vertaling van klassieke stukken, waaronder zo'n 16 Shakespearevoorstellingen, naar de huidige tijd.

In 2009 werd hem de VSCD Oeuvreprijs toegekend.

Erik Vos nam op 18 september 2016 in het Spuitheater in Den Haag, afscheid van het toneel met zijn regie van "Het Verhaal van Hester" geschreven door zijn vrouw Inez van Dullemen, die bij die gelegenheid werd geridderd voor haar literaire oeuvre.

Via het menu bovenaan kunt u bladeren door de biografie en het oeuvre van Erik Vos gedurende zijn intussen ruim 50-jarige (internationale) carrière als toneel- en operaregisseur.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen met een choreografie van haar

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Idem Idem voor de vertaling

Bronnen

Logo eenlevenlangtheater2.jpg