De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

NaamToneelgroep Comedia
Opgericht1945
Opgeheven1853
DisciplineToneel


Informatie

In 1945 richtte Cor Hermus het Toneelgezelschap Comedia (1945-1953) op, waar hij veel modern toneel liet spelen. Het gerucht ging dat Comedia was opgebouwd met ‘gewetensgeld’ van zwarthandelaren uit de tijd van de bezetting, die hun geld kwijt moesten. De ‘goede’ gezelschappen kregen subsidie, de andere gezelschappen moesten het zelf doen. Cor Hermus vond de weg naar de zwarthandelaren en wist op die manier een succesvol gezelschap op poten te zetten.

Toneelgroep Comedia vertrekt in 1946 naar Indonesië, met o.a. Cruys Voorbergh, Guus Oster en Ank van der Moer. Foto: C.de Boer. Collectie TIN.
Al tijdens de bezetting had hij het plan opgevat om na de bevrijding met jonge, prominente acteurs in Amsterdam te gaan spelen, buiten de Stadsschouwburg om. Onder andere Ank van der Moer, Ko van Dijk, Mary Dresselhuys, Lous Hensen, Mimi Boesnach, Henk Rigters, Han Bentz van den Berg en Guus Oster waren bij Comedia aangesloten. Joan Remmelts en Johan de Meester jr. regisseren veel van de stukken.

Belangrijk voor de groep is ook de Rus Peter Scharoff geweest, die zich vanaf 1947 als gastregisseur bij het gezelschap inzette.


In 1950 scheidde de kern van de groep zich af om als De Nederlandse Comedie verder te gaan. Cor Hermus en Joan Remmelts zetten Comedia nog enkele jaren voort, tot Hermus in 1953 overlijdt.

Voorstellingen

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die deze groep in première heeft gebracht en voor zover geregistreerd in de Productiedatabase

Bronnen