De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamHenk Rigters
Volledige naamRigters, Hendrikus Johannes
Geboren6 oktober 1915
Den Helder
Overleden10 december 2001
Amsterdam
BeroepActeur, Regisseur
DisciplineToneel
IMDb-profiel

Biografie

Henk Rigters is een Nederlandse acteur en regisseur. Hij doorliep de HBS in Den Haag en begon als volontair bij het N.V. Vereenigd Rotterdamsch-Hofstad Tooneel. Hij speelde bij Anton Verheyen en ging vervolgens naar de toneelschool waar hij 1938 afstudeerde. Hij maakte zijn professionele debuut bij Het Masker in 'De tweede kans'. Hij stond vervolgens in enkele "vrije produkties" en was na de mobilisatie van 1940 tot aan zijn pensionering in 1980 actief als acteur en regisseur (zowel in het theater als voor de televisie), terwijl hij vele stukken vertaalde of bewerkte en in de periode 1969/77 deel uitmaakte van de leiding van Zuidelijk Toneel Globe. Gedurende zijn carrière was hij verbonden aan een groot aantal gezelschappen waaronder Comedia, De Nederlandse Comedie, Globe, het Publiekstheater en Centrum.

Hoewel Rigters zichzelf beschouwde als een acteur die nooit echt tot de top behoorde, mocht hij tot twee keer toe een belangrijke toneelonderscheiding in ontvangst nemen: in 1966 de Albert van Dalsumprijs voor zijn rol in 'Gijsbreght van Aemstel' en in 1977 de Arlecchino voor 'Het land waar de koning een kind is'. Als regisseur gaf Rigters de voorkeur aan teksten die van zichzelf genoeg zeggingskracht hadden en van hem geen baanbrekende visie vereisten, want, zo stelde hij, 'ik ben geen vernieuwer'.

Ondanks zijn bescheidenheid had Rigters in de jaren vijftig een belangrijke positie binnen De Nederlandse Comedie. Bij dit illustere gezelschap bekleedde hij onder andere de functie van dramaturg en lanceerde hij een aantal nieuwe, zeer belangrijke stukken. Klassiekers als 'De twaalf gezworenen', 'Rhinoceros' en 'Wie is bang voor Virginia Woolf?' beleefden onder zijn regie de Nederlandse première. Met name deze laatste productie oogstte veel bewondering en waardering. Rigters' trouw aan de tekst van Albee en zijn vermogen om hoofdrolspelers Ank van der Moer en Han Bentz van den Berg tot onvergetelijke spelprestaties te brengen, dwongen groot respect af. Naast zijn bezigheden in het theater was Rigters ook werkzaam voor de televisie, waar hij eveneens acteerde en regisseerde.

Henk Rigters is gehuwd geweest met actrice Femke Boersma. Hij overleed in 2001 op 86 jarige leeftijd.

Theater/Dans

Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen in een regie van hem

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de vertaling

Idem voor de uitvoering muziek

Bronnen