De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
HZT logo.jpg


egory:Producenten en Gezelschappen]]

Informatie

Het Zuidelijk Toneel is een Nederlands toneelgezelschap dat in 1954 werd opgericht on de de naam Stichting Het Brabants Toneel. De naam werd echter binnen een jaar gewijzigd in Het Zuidelijk Toneel. De vestigingsplaats was Eindhoven. In 1958 veranderde de naam opnieuw in Ensemble. Onder deze naam functioneerde het gezelschap tot in 1968, waarna het formeel werd opgeheven en werd voortgezet als Zuidelijk Toneel Globe.

In 1984 verdween het woord Globe uit de naam en in 2001 fuseerde gezelschap met Theatergroep Hollandia tot ZT Hollandia. Sinds 2005 wordt echter opnieuw gewerkt onder de naam Het Zuidelijk Toneel en sinds 2010 is het gezelschap gevestigd in Tilburg.


Een theatergezelschap zonder regisserend artistiek leider. Mensen doen je graag geloven dat dat niet kan. Want handschrift. Want stijl. Want eenheid. Piet Menu staat als curator en initiator aan het hoofd van Het Zuidelijk Toneel en doet de dingen anders.

Deze tijd vraagt namelijk niet om één handschrift, één versie van een verhaal, of één medium. Het Zuidelijk Toneel vertelt alle verhalen op de manier waar de wereld om vraagt. In samenwerking met de beste makers.

Voorstellingen

Een overzicht van de voorstellingen onder de naam Het Zuidelijk Toneel, vóór en na de periode 2001/2005.

Idem van de voorstellingen die onder de naam ZT Hollandia in première zijn gebracht.

Bronnen