De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

NaamHet Zuidelijk Toneel
Vroegere naamZuidelijk Toneel Globe, ZT Hollandia
 Website


egory:Producenten en Gezelschappen]]

Informatie

Het Zuidelijk Toneel is een Nederlands toneelgezelschap dat in 1954 werd opgericht on de de naam Stichting Het Brabants Toneel. De naam werd echter binnen een jaar gewijzigd in Het Zuidelijk Toneel. De vestigingsplaats was Eindhoven. In 1958 veranderde de naam opnieuw in Ensemble. Onder deze naam functioneerde het gezelschap tot in 1968, waarna het formeel werd opgeheven en werd voortgezet als Zuidelijk Toneel Globe.

In 1984 verdween het woord Globe uit de naam en in 2001 fuseerde gezelschap met Theatergroep Hollandia tot ZT Hollandia. Sinds 2005 wordt echter opnieuw gewerkt onder de naam Het Zuidelijk Toneel en sinds 2009 is het gezelschap gevestigd in Tilburg.

Onder leiding van artistiek directeur en regisseur Matthijs Rümke en de drie theatermakers Leen Braspenning, Marcel Osterop en Lucas de Man, die de artistieke kern van het gezelschap vormen is Het Zuidelijk Toneel een gezelschap van makers en speelt voorstellingen door heel Nederland en België, met bijzondere aandacht voor de provincie Noord-Brabant. Vanaf september 2015 volgt Piet Menu Matthijs Rümke op als artistiek leider.

Het gezelschap ontwikkelt tourneevoorstellingen voor de schouwburgen en grootschalige locatieprojecten in grote steden. Daarnaast bespeelt het gezelschap de vlakke vloer theaters met kleine intieme voorstellingen en organiseert het festivals met schrijvers. Engagement, experiment en nieuw Nederlandstalig, actueel repertoire voor de grote zaal vormen de belangrijkste pijlers van het gezelschap, met thema’s als populisme, migratie, democratie en globalisering. Nadrukkelijk stelt het NZT zich open voor nieuwe auteurs en theatermakers. Die openheid spreekt ook uit het samenwerkingsveband met zes andere theaters in het zuiden van het land onder de naam Expeditie Zuid.

Voorstellingen

Een overzicht van de voorstellingen onder de naam Het Zuidelijk Toneel, vóór en na de periode 2001/2005.

Idem van de voorstellingen die onder de naam ZT Hollandia in première zijn gebracht.

Bronnen