De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Geschiedenis

Toonaangevend internationaal podiumkunstenfestival (toneel, muziektheater, dans, opera en muziek) in Nederland, dat jaarlijks plaatsvindt in Amsterdam in de maand juni. In 1947 opgericht door artistiek leider Peter Diamand met als doel het Nederlandse publiek een platform te bieden voor een combinatie van gevestigde internationale namen en gedurfde experimenten. Door samen te werken met instellingen en kunstenaars van alle continenten legt het festival de nadruk op vernieuwing en interculturele uitwisseling. De eerste voorstelling, Pelléas et Mélisande, gespeeld door de Wagnervereeniging in een geheel Franse rolbezetting, vindt plaats op 15 juni 1948 in de Stadsschouwburg Amsterdam.

Meer informatie over het ontstaan van het Holland Festival vindt u hier.

Behalve het presenteren van voorstellingen van vooraanstaande gezelschappen, theatermakers/componisten en uitvoerende podiumkunstenaars, heeft het Holland Festival door de jaren heen ook veelvuldig zelf bijzondere producties geïnitieerd, al of niet in samenwerking met andere nationale en/of internationale podiumkunstorganisaties. Zo ontstonden diverse bijzondere opera-, toneel- en muziektheatervoorstellingen.

Het festival heeft in de loop der jaren behalve in Amsterdam ook verspreid over andere grote steden in Nederland, waaronder Rotterdam, Den Haag en Utrecht, plaatsgevonden en op diverse locaties, zoals in Amsterdam: het Muziekgebouw aan ’t IJ, de Westergasfabriek, Theater Carré en het Concertgebouw.

Directeuren

Bekende festivaldirecteuren waren Peter Diamand (1948–1965), Jaap den Daas (1965–1975), Ad 's-Gravesande (1983–1990), Jan van Vlijmen (1991–1997), Ivo van Hove (1998–2004) en Pierre Audi (2005–2014). Begin 2013 werd bekendgemaakt dat Pierre Audi na het festival van 2014 afscheid zou nemen als artistiek directeur. Zijn opvolger was de Britse Ruth Mackenzie, die in juni 2015 haar eerste festival heeft gepresenteerd.

Holland festival 79479.jpg Holland festival 79503.jpg Holland Festival 1996 76000.jpg Holland Festival 1997 50 jaar 90728.jpg

Holland Festival 1977 (ontwerp: Wim Crouwel, Anthon Beeke), Holland Festival 1978 (ontwerp: Anthon Beeke), Holland Festival 1996 (ontwerp: Anthon Beeke), Holland Festival 1997 (ontwerp: Anthon Beeke). Collectie TIN

Producties Holland Festival

Hieronder eerst een chronologisch overzicht van de voorstellingen die het Holland Festival heeft gepresenteerd en/of zelf heeft geïnitieerd en gerealiseerd, al of niet in samenwerking met andere theaterorganisaties en voorzover geregistreerd in de Theaterencyclopedie.

Daaronder volgt ook een overzicht van die voorstellingen in alfabetische volgorde op titel

Archief

Zie ook het uitgebreide archief met doorgaans meer detail-informatie op de website van het Holland Festival. In veel gevallen zijn er bij de afzonderlijke voorstellingen in de overzichten directe linken naar dat archief opgenomen.

Bronnen