Help: Het aanmaken van pagina's

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Terug naar het help-overzicht.


Als u een pagina wilt aanmaken, is het nodig om ingelogd te zijn in uw account. Heeft u nog geen account? Maak deze dan eerst aan.

Voordat u begint met het aanmaken van een nieuwe pagina, is het goed om na te gaan wat voor soort pagina u wilt aanmaken.

De Theaterencyclopedie onderscheidt twee soorten pagina's:
1. Pagina's welke betrekking hebben op één bepaalde persoon, productie, producent of locatie;
2. Overige pagina's.

Het aanmaken van een pagina voor een persoon, productie, producent of locatie

Het aanmaken van een pagina met betrekking tot een persoon, productie, producent of locatie gebeurt via een van de onderstaande formulieren.

  1. Vul de titel van de aan te maken pagina in in de bijbehorende kolom. Let hierbij goed op spelling. (Voor producties hanteert de Theaterencyclopedie de titel in de volgende vorm: TITEL - PRODUCENT - JJJJ-MM-DD, waarbij de datum de premièredatum betreft.)
  2. Als de door uw ingevulde titel al voorkomt in de encyclopedie, dan verschijnt het bewerkingsveld van de betreffende pagina. Hierop kan u desgewenst gegevens aanvullen of verbeteren.
  3. Als de door uw ingevuld titel nog niet voorkomt in de encyclopedie, dan verschijnt er een formulier, waarop u uw aanwezige kennis kan invullen. Het is niet noodzakelijk om alle velden in te vullen.
  4. Onderaan ziet u een vrij tekstveld, waarin u de mogelijkheid hebt overige informatie toe te voegen. Bij een persoon zou dit bijvoorbeeld een biografie kunnen zijn, met daarin aandacht voor de opleiding, bijzondere producties, etc. Voor inspiratie wat u op de pagina kan schrijven: zie onze schrijftips.
  5. Via de knop 'Bewerking ter controle bekijken' kan u controleren of uw pagina er goed uitziet. Klik vervolgens op 'Pagina opslaan'.


Persoon

Een persoon is een mens die direct of indirect iets met een voorstelling te maken heeft. Naast het formulier biedt een persoonspagina ruimte voor uitgebreide biografische informatie. Sommige personen zijn ook producent. In dat geval beschrijven we toch gewoon de persoon.

Productie

Een productie beschrijft alle gegevens van de première van een voorstelling. Als een rol in de loop van de speeltijd van een productie door iemand anders wordt gespeeld, wordt dat in het formulier niet veranderd.

Producent

Een producent is de persoon, groep personen of organisatie die realiseert dat een productie in Nederland te zien is. Vaak is dat een gezelschap, maar het kan ook een persoon, een theater, een vrije producent of zelfs een festival zijn.

Locatie

Een locatie is een plaats waar een theatervoorstelling gespeeld wordt. Meestal is dat een theater maar dat is zeker niet verplicht. In de theaterencyclopedie worden locatienamen gespeld zoals dat in producties staat.

Het aanmaken van overige pagina's

Als u een pagina wilt aanmaken welke niet betrekking heeft op een persoon, productie, producent of locatie, kan dat op twee verschillende manieren:

  1. Door in bestaande pagina's op een rode link te klikken. Er verschijnt vervolgens een leeg veld, waarin u uw informatie kan opschrijven.
  2. Door de titel van de pagina in te voeren in onderstaand veld. Mocht de door uw ingevoerde titel al bestaan, dan komt u terecht op de betreffende pagina. Daarop heeft u de mogelijkheid de informatie te bewerken of aan te vullen.