Help:Het aanmaken van pagina's

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Terug naar het help-overzicht.

Het aanmaken van nieuwe pagina's

Als u een pagina wilt aanmaken, is het allereerst nodig om ingelogd te zijn in uw account. Heeft u nog geen account? Maak deze dan eerst aan.

Voordat u begint met het aanmaken van een nieuwe pagina, is het goed om na te gaan wat voor soort pagina u wilt aanmaken.

De Theaterencyclopedie onderscheidt twee soorten pagina's:

 1. Pagina's over theaterproducties, theaterwerken, personen, producenten, locaties en audiovisueel materiaal worden aangemaakt door middel van een formulier. Zie hieronder voor meer informatie;
 2. Overige pagina's, die zonder formulier aangemaakt kunnen worden. U kunt de gewenste titel in het zoekvenster intypen, daarop zoeken en klikken op de rode link. Er verschijnt vanzelf een leeg tekstvak.
RegistrerenTE 250x350px.png
Het aanmaken van een pagina door middel van een formulier

Het aanmaken van een pagina met betrekking tot een persoon, productie, werk, producent, locatie of audiovisuele content gebeurt via een van de onderstaande formulieren.

Bron: Lev Bont
 1. Vul de titel van de aan te maken pagina in in de bijbehorende kolom. Let hierbij goed op spelling.
  1. Voor producties hanteert de Theaterencyclopedie de titel in de volgende vorm: TITEL - PRODUCENT - JJJJ-MM-DD, waarbij de datum de premièredatum betreft.
  2. Voor werken hanteert de Theaterencyclopedie de titel in de volgende vorm: TITEL - AUTEUR.
  3. Audiovisueel materiaal is alleen aan te maken als u toegang heeft tot de datagegevens van de Theatercollectie.
 2. Als de door uw ingevulde titel al voorkomt in de encyclopedie, dan verschijnt het bewerkingsveld van de betreffende pagina. Hierop kan u desgewenst gegevens aanvullen of verbeteren.
 3. Als de door uw ingevuld titel nog niet voorkomt in de encyclopedie, dan verschijnt er een formulier, waarop u uw aanwezige kennis kan invullen. Het is niet noodzakelijk om alle velden in te vullen.
 4. In het vrije tekstveld, waarin u de mogelijkheid hebt overige informatie toe te voegen. Bij een persoon zou dit bijvoorbeeld een biografie kunnen zijn, met daarin aandacht voor de opleiding, bijzondere producties, etc. Voor inspiratie wat u op de pagina kan schrijven: zie onze schrijftips.
 5. Via de knop 'Bewerking ter controle bekijken' kan u controleren of uw pagina er goed uitziet. Klik vervolgens op 'Pagina opslaan'.

Persoon

Een persoon is een mens die direct of indirect iets met een voorstelling te maken heeft. Naast het formulier biedt een persoonspagina ruimte voor uitgebreide biografische informatie. Sommige personen zijn ook producent. In dat geval beschrijven we toch gewoon de persoon.

Meer informatie en een uitlegvideo

Productie

Een productie beschrijft alle gegevens van de première van een voorstelling. Als een rol in de loop van de speeltijd van een productie door iemand anders wordt gespeeld, wordt dat in het formulier niet veranderd.

Producent
Een producent is de persoon, groep personen of organisatie die realiseert dat een productie in Nederland te zien is. Vaak is dat een gezelschap, maar het kan ook een persoon, een theater, een vrije producent of zelfs een festival zijn.
Locatie
Een locatie is een plaats waar een theatervoorstelling gespeeld wordt. Meestal is dat een theater maar dat is zeker niet verplicht. In de theaterencyclopedie worden locatienamen gespeld zoals dat in producties staat.
Audiovisueel
Dit formulier wordt gebruikt om audiovisuele content uit de Theatercollectie aan de Theaterencyclopedie toe te voegen. Dit is alleen mogelijk voor medewerkers.
Werk

Deze pagina's beschrijven een oorspronkelijk theaterwerk, waarop veel andere theaterproducties zijn gebaseerd. Hierop kan je onder meer de synopsis plaatsen, en zie je een overzicht van alle opvoeringen van het werk.

Meer informatie en een uitlegvideo