De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

N Zondag in New York 167459.jpg


Links Guido de Moor en rechts Do van Stek in "n Zondag in New York" 30-04-1966. Fotografie: Lemaire & Wennink Collectie TIN

NaamGuido de Moor
Volledige naamAnthony Christiaan de Moor
Geboren31 augustus 1937
's-Gravenhage
Overleden19 september 1989
's-Gravenhage
Beroepacteur
DisciplineToneel
IMDb-profiel
VIAF-profiel


Biografie

Guido de Moor (1937 - 1989) was een Nederlands acteur. Hij was een zoon van de bekende kunstschilder Christiaan de Moor (1899-1981) en heeft een Italiaanse moeder. Hij was acteur sinds 1960 - in dat jaar slaagde hij voor zijn eindexamen aan de Amsterdamse toneelschool - en daarnaast ook regisseur. Hij ging van start als Jim in "De gelijkbenigen" van Piet Sterckx bij het Rotterdams Toneel, maar stapte na twee jaar over op de Haagse Comedie en werd in 1971 ook artistiek leider.

Guido de Moor was sinds 1961 getrouwd met actrice Trins Snijders en vader van Martine (actrice) en Jasper de Moor (kunstenaar en acteur). Guido de Moor was meervoudig winnaar van de Louis d'Or(1972, 1986, 1987 en 1989) en bezat de Paul Steenbergen-penning, die hij in 1985 kreeg van Paul Steenbergen en in 1989 doorgaf aan Willem Nijholt.

De Moor was van 1960 tot 1988 te zien op de Nederlandse en Belgische televisie in diverse producties, zoals Verlaat gesprek (1967, België), Tenzij anders voorgeschreven (1960, Nederland) Flanagan (1975, hoofdrol) en Ons soort mensen (1988).

De Moor was bij zijn gezelschap de Haagse Comedie niet enkel acteur maar ook regisseur. In 1982 was hij de regisseur van de opvoering van Romeo en Julia met in de mannelijke hoofdrol Gijs Scholten van Aschat en ook regisseerde hij in 1983 Hamlet en het jaar ervoor De Gelaarsde Kat van Ludwig Tieck waarvan hij samen met Watze Tiesema zelf de bewerking had gemaakt.

De Moor speelde vele toneelrollen. Met de Haagse Comedie speelde hij onder meer de hoofdrol van Mackie Messer in het stuk de Driestuiversopera van Berthold Brecht en Kurt Weill in 1981 en twee jaar later de hoofdrol in het stuk Good van C. P. Taylor. Lovende kritieken kreeg De Moor twee jaar voor zijn overlijden toen hij de hoofdrol speelde in het stuk Het Wijde Land van Arthur Schnitzler in de uitvoering van het Publiekstheater als oude man die zijn jonge jaren door de vingers heen ziet glipppen.

De Guido de Moor prijs, een prijs voor de meest veelbelovende acteur of actrice van Het Nationale Toneel, is vernoemd naar De Moor. In Den Haag werd in 1990 de Guido de Moorstraat naar hem vernoemd in de wijk Wateringseveld en tevens is de repetitieruimte van de Koninklijke Schouwburg te Den Haag naar hem vernoemd, de Guido de Moorzaal.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Idem voor de vertaling

Idem voor het decor

Idem voor de kostuums

Scènefoto

Het wijde land 94502.jpg

Guido de Moor en Marjon Brandsma in Het wijde land van Arthur Schnitzler. Publiekstheater, 1986/1987. Foto: Kees de Graaff. Collectie TIN.

Bronnen