Albert Mol
Naam | Albert Mol |
---|---|
Geboortedatum | 3 januari 1917 |
Geboorteplaats | Amsterdam |
Overlijdensdatum | 9 maart 2004 |
Overlijdensplaats | Laren (Gld) |
Beroep | Danser, Acteur |
Discipline | Dans |
Externe databases: | |
IMDb | |
VIAF |
Biografie
Albert Mol was een veelzijdig artiest die met veel humor met de obstakels in zijn leven afrekende. Zijn moeder was als 'onwettig kind' geboren en ook Albert zelf kwam ter wereld in het hoofdstedelijke Tehuis voor Gevallen Vrouwen. Zijn moeder voelde er niets voor om met de vader van haar kind te trouwen.
Mol wilde als jonge adolescent aan het toneel, maar zakte voor het toelatingsexamen van de toneelschool. Hij werd liefdevol opgenomen in het gezin van de grote toneelspeler Paul Huf, die hem klaarstoomde voor een eerste rolletje. Hij hield zich in de tweede helft van de jaren dertig voornamelijk bezig met edelfiguratie en klein acteerwerk, en volgde daarnaast een balletopleiding in Amsterdam.
Omdat hij zoals velen om den brode door had gedanst in de oorlogsjaren en dus had moeten tekenen voor de door de Duitse bezetter ingestelde Kultuurkamer, werd het hem na de bevrijding tijdelijk onmogelijk gemaakt om weer bij het ballet te gaan. Hij stapte over naar een andere discipline: hij ging bij het cabaret van Wim Sonneveld. Daar speelde hij mee in sketches en verzorgde hij de choreografie. Die samenwerking met Sonneveld groeide uit tot een vriendschap die dertig jaar duurde.
Aan het eind van de jaren veertig was hij kortstondig getrouwd met de danseres Lucie Bor, die hem een dochter (Kika Mol) schonk. Mol werkte als danser, choreograaf en acteur ook dikwijls samen met grote namen in belangrijke buitenlandse theaters. Ook was er een opvallende filmcarrière met als hoogtepunten zijn komische rollen in Gerard Ruttens Het wonderlijke leven van Willem Parel (1955) met Wim Sonneveld en Bert Haanstra's Fanfare, met Bernhard Droog en Hans Kaart.
Zijn boek Wat zien ik werd een bestseller. Het verhaal, de belevenissen van een Amsterdams hoertje-met-het-hart-op-de-goede-plaats en haar bonte klantenparade, werd door de toen nog prille regisseur Paul Verhoeven verfilmd (1971), met Ronny Bierman in de hoofdrol. Hij tekende nog voor enkele andere boeken met een meer autobiografisch karakter. Dat kon in alle openheid nadat Mol op televisie openlijk sprak over zijn homoseksuele geaardheid. Hij brak daarmee een lans voor andere homoseksuelen die er nog niet voor uit durfden te komen. Bij het grote publiek werd hij in de jaren zeventig bekend als panellid van het televisiespelletje Wie van de drie, gepresenteerd door Herman Emmink. Nadat zijn gloriejaren voorbij waren, werkte hij als autodidactisch therapeut voor jongeren en volwassenen die in de knoei zaten.
Hij deed nog één keer als acteur van zich spreken door met Arjan Ederveen een moeder en dochter te spelen in Ederveens televisieserie 30 minuten. Baard- en tandeloos zette hij overtuigend een bedlegerige oude vrouw neer die fout was geweest in de oorlog. Hij zag het als het absolute hoogtepunt van zijn carrière.
Mol trouwde in 1998 met zijn grote liefde, de Amerikaan Guerdon Bill. Deze 'Geurt', die een kleine twintig jaar jonger was dan Mol, stierf onverwachts in augustus 2003. Mol was de laatste jaren sterk verzwakt door artrose, maar droeg zijn lot met humor, terwijl hij waar mogelijk zijn medewerking gaf aan op stapel staande projecten op alle terreinen die hij in zijn leven had bewandeld.
Jeroen Krabbé maakte met Paul Haenen een zeer persoonlijke documentairereeks, die kort na de dood van Mol op verschillende zenders was te zien.
Albert Mol werd 87 jaar. Zijn archief werd in 2004 overgedragen aan Theater Instituut Nederland.
Theater CV
Albert Mol heeft bijgedragen aan 80 productie(s).
Albert Mol heeft gewerkt in de volgende functies:
- BeeldtAf - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
- Choreografie - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
- Mimografie - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
- Regie - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
- Auteur (schrijver libretto, scenario) - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
- Uitvoerende - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
- Persoon - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
- Producent - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
Het gehele overzicht van voorstellingen waaraan Albert Mol heeft meegewerkt, voor zover geregistreerd in de Theaterencyclopedie:
NB: Bij de carrièreoverzichten zijn de voorstellingen gekoppeld aan de premièredatum. Het kan echter voorkomen dat personen niet aan de première meewerkten, maar pas later bij de voorstelling betrokken raakten.
Scènefoto`s
v.l.n.r. Wim Sonneveld, Lia Dorana, Conny Stuart, Albert Mol in Artistenpension, 1951. Foto: F.L. Lemaire. Copyright: MAI. Collectie TiN.
Links Wim Sonneveld en rechts Albert Mol in Artistenpension, 1951. Foto: F.L. Lemaire. Copyright: MAI. Collectie TiN.
Kostuum
Boeken
- Breek me de bek niet open (met Frans Mulder)
- Het doek viel te vroeg
- Wat Zien Ik!?
- Haar van Boven
- Blonde Greet
- Dag dag welterusten
- Mengele broek en pintje billen (autobiografisch)
Boek over Albert Mol
- Albert Mol (door Tony van Verre)
Over Albert Mol
- Een tv-portret van Albert Mol en 'Geurt' was te zien in 'Verslag op Dinsdag' (1969) een magazine van de KRO-tv gemaakte door Theo Uittenbogaard
- Een documentaire genaamd Malle Appie werd in 2003 gemaakt door Karin Junger.
Externe links
Bronnen
- Productiedatabase
- Theaterjaarboek, 2004.
- Wikipedia