Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Moer-specialistinmarceline.jpg


Guus Oster, Ank van der Moer in Specialist in Marceline, Toneelgroep Comedia 1946. Fotograaf onbekend. Collectie TIN.

NaamGuus Oster
Volledige naamAugust Wilhelm Oster
Geboren9 september 1915
Rotterdam
Overleden19 april 1984
Amsterdam
BeroepActeur, Directeur
DisciplineToneel
IMDb-profiel
VIAF-profiel

Biografie

Guus Oster (1915 - 1984) was een Nederlands acteur en producent.

Ko van Dijk en Guus Oster in Oscar (1960)
Guus Oster begon, na de HBS te hebben doorlopen en korte tijd werkzaam te zijn geweest in het verzekeringsbedrijf, in oktober 1934 bij het Vereenigd Rotterdamsch-Hofstad Tooneel. Toen zijn directeur, Cor van der Lugt Melsert na de opheffing van genoemd gezelschap in Amsterdam het Nederlandsch Tooneel ging leiden, bleef hij nog één seizoen werkzaam in Den Haag. Terug bij Van der Lugt boekte hij groot succes met zijn Bob Darcourt in "Ik ben zeventien jaar", een rol die hij na de oorlog nog eens zou spelen. In de oorlogsjaren bracht hij met Ank van der Moer (zijn echtgenote van 1942 tot 1953) en Cruys Voorbergh (met wie hij in 1941/42 ook al als directeur had samengewerkt) thuisvoorstellingen met een gezelschap dat "Nieuwe Rotterdamse Comedie" heette.

Vanaf 1945 behoorde hij tot de kern van Cor Hermus' gezelschap Toneelgroep Comedia, waaruit in 1950 de Nederlandse Comedie ontstond. Directie: Guus Oster, Johan de Meester en Han Bentz van den Berg. Ruim twintig jaar later werd dit gezelschap, de vaste bespeler van de Amsterdamse Stadsschouwburg, als gevolg van de Aktie Tomaat opgeheven.

De Nederlandse Comedie was jarenlang een van de meest toonaangevende en bejubelde toneelgezelschappen in Nederland. Dat was niet in de laatste plaats de verdienste van directeur Guus Oster, die met een aansprekend en gevarieerde repertoirekeuze van drama afgewisseld met blijspelen, waar hij zo nu en dan zelf ook in speelde, zorgde voor volle zalen. In de loop van de jaren zestig kwam er echter steeds meer kritiek op zijn beleid. Met als dieptepunt de Aktie Tomaat. Actievoerders, dramaturgen, theaterstudenten en recensenten, verstoorden meerdere voorstellingen van de Nederlandse Comedie, uit onvrede met het gevestigde toneel. Guus Oster werd het middelpunt van de kritiek. Een gladde zakenman, ‘handelaar in goed verkoopbaar toneel’, directeur van een geolied amusementsbedrijf’ werd hij genoemd. Opheffen van de Nederlandse Comedie leek onvermijdelijk (1970).

In mei 1973 volgde Guus Oster, inmiddels directeur van het Nederlands Theater Centrum, de plotseling overleden Karel Wunnink op als directeur van Theater Carré, welke functie hij tot 1983 bekleedde. Ook in zijn functie bij Carre bleef Oster trouw aan zijn overtuiging dat altijd gezocht moest worden naar een evenwicht tussen artisticiteit en de smaak van het gewone theaterpubliek.

Guus Oster werd voor zijn activiteiten benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau (1959) en Officier in de Orde van de Poolster (1979), ontving voor zijn rol in "Het ei" in 1958 de Zilveren Bouwmeesterpenning en kreeg in 1983 de Zilveren Legpenning van de Stad Amsterdam. Hij speelde en regisseerde regelmatig voor de televisie en was ook te zien als presentator van het Grand Gala du Disque, in het panel van het spelletje "Wie van de drie" en in het astrologische spelprogramma "Sterallures". Hij was sinds 1953 gehuwd met Mia van der Vet.

Oster was van 1942 tot 1953 gehuwd met collega-actrice Ank van der Moer (haar tweede huwelijk). Uit dit huwelijk werd op 17 november 1942 hun dochter Annemarie Oster geboren. Van 1974 tot 1984 was hij directeur van Koninklijk Theater Carré. Ook in zijn functie bij Carre bleef Oster trouw aan zijn overtuiging dat altijd gezocht moest worden naar een evenwicht tussen artisticiteit en de smaak van het gewone theaterpubliek.

In het Kiekeboealbum Kiekeboe in Carré heeft hij een cameo als "Guust Oester".

In Hengelo is een straat naar Guus Oster genoemd.

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een link naar een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden, alsmede naar zijn overige bijdragen aan voorstellingen voor zover geregistreerd in de Productiedatabase

 
Als men iemand is - N.V. Vereenigd Rotterdamsch-Hofstad Tooneel - 1935-03-01
De banketbakkersvrouw - Gezelschap Adolphe Engers - 1935-07-20
Bruiloft - Gezelschap Adolphe Engers - 1935-08-02
N.V. Zon voor Renate - Vereenigd Rotterdamsch-Hofstad Tooneel - 1936-02-22
De geheime deur - N.V. Vereenigd Rotterdamsch-Hofstad Tooneel - 1936-03-14
Een lentedag van 's morgens acht tot middernacht (Call it a day) - N.V. Vereenigd Rotterdamsch-Hofstad Tooneel - 1936-10-02
Carrière - N.V. Vereenigd Rotterdamsch-Hofstad Tooneel - 1937-01-23
Sarah Simpel Hoeden - N.V. Het Residentie Tooneel - 1938-09-15
Ik heb den graaf vermoord - N.V. Het Residentie Tooneel - 1938-10-22
Vasantasena (Het leemen wagentje) - N.V. Het Residentie Tooneel - 1939-01-14
Een dokters dilemma - N.V. Het Residentie Tooneel - 1939-04-01
Mijn verloofde vader - N.V. Het Nederlandsch Tooneel - 1939-10-14
Ik ben zeventien jaar - N.V. Het Nederlandsch Tooneel - 1939-11-24
Ik ben zeventien - N.V. Het Nederlandsch Tooneel - 1939-11-24
Mevrouw Warrens bedrijf - N.V. Het Nederlandsch Tooneel - 1939-12-23
De vrouw van Lot - N.V. Het Nederlandsch Tooneel - 1940-02-04
De kus op het perron - N.V. Het Nederlandsch Tooneel - 1940-03-23
School voor vrouwen (gevolgd door De critiek op de School voor Vrouwen) - N.V. Het Nederlandsch Tooneel - 1940-04-11
Voor zonsondergang - N.V. Het Nederlandsch Tooneel - 1940-05-04
De Mallemolen - Het Ruys Ensemble - 1940-05-04
Kom 's kijken - Gezelschappen Martie Verdenius - 1940-08-10
Een Amsterdamsche Jongen of Het Buskruitverraad in 1622 - N.V. Het Nederlandsch Tooneel - 1940-09-14
Peer Gynt - N.V. Het Nederlandsch Tooneel - 1940-09-23
Vriendin van allen en niemand - N.V. Het Nederlandsch Tooneel - 1940-12-15
Prinses Dulcinea - N.V. Het Nederlandsch Tooneel - 1941-01-23
Driekoningenavond - N.V. Het Nederlandsch Tooneel - 1941-03-20
De weg is beter dan de herberg - N.V. Het Nederlandsch Tooneel - 1941-04-20
De vogels - N.V. Het Nederlandsch Tooneel - 1941-05-02
School voor vrouwen - Gemeentelijk Theaterbedrijf Amsterdam - Afdeeling Tooneel - 1941-05-06
De geheime deur - N.V. Het Nederlandsch Tooneel - 1941-06-01
Warenar - N.V. Het Nederlandsch Tooneel - 1941-07-06
Het avontuur - Toneelgroep Het Masker (1933-1947) - 1941-10-05
Pakketboot De Volharding - Toneelgroep Het Masker (1933-1947) - 1941-11-20
De blanke indianen - Toneelgroep Het Masker (1933-1947) - 1941-12-02
Domheidsmacht - Toneelgroep Het Masker (1933-1947) - 1942-01-17
Wie van de 7? - Gezelschap Cruys Voorbergh en Guus Oster - 1942-05-08
Pygmalion - Gezelschap Cruys Voorbergh en Guus Oster - 1942-06-12
Klaasje Zevenster - Gezelschap Cruys Voorbergh en Guus Oster - 1942-06-19
Ferdinand Huyck - N.V. Het Residentie Tooneel - 1942-09-03
De herbergierster - N.V. Het Residentie Tooneel - 1942-10-23
Hamlet - N.V. Het Residentie Tooneel - 1943-01-01
De beverpels - N.V. Het Residentie Tooneel - 1943-02-24
Waar is mijn dochter? - N.V. Het Residentie Tooneel - 1943-03-21
Om een half millioen - N.V. Het Residentie Tooneel - 1943-08-27
'n Slapelooze nacht - N.V. Het Residentie Tooneel - 1943-11-20
Freuleken - N.V. Het Residentie Tooneel - 1944-04-01
Leer om leer - N.V. Het Residentie Tooneel - 1944-06-17
Comediespelen - Nieuwe Rotterdamsche Comedie 1944-1947 - 1944-09-02
Heilige Onschuld - Nieuwe Rotterdamsche Comedie 1944-1947 - 1944-11-04
Professor Klenow - Toneelgroep Comedia - 1945-11-01
Heilige onschuld - Toneelgroep Comedia - 1945-12-09
Specialist in Marceline - Toneelgroep Comedia - 1946-02-28
Ik ben zeventien jaar - Toneelgroep Comedia - 1946-04-11
Onze lieve Evelyn - Toneelgroep Comedia - 1946-05-21
Jongenslyceum - Toneelgroep Comedia - 1946-09-28
Een maand op het land - Toneelgroep Comedia - 1947-03-10
Glazen speelgoed - Toneelgroep Comedia - 1947-10-07
Blijde dagen - Toneelgroep Comedia - 1948-01-01
Waar is mijn dochter? - Toneelgroep Comedia - 1948-09-03
Kleine kinderen worden groot - Toneelgroep Comedia - 1948-11-01
Korporaal Elizabeth - Toneelgroep Comedia - 1949-02-18
Bakersprookje - Toneelgezelschap Guus Oster - 1950-02-01
Nina - De Nederlandse Comedie - 1950-08-30
Leocadia - De Nederlandse Comedie - 1951-02-14
Eens in de honderd jaar - De Nederlandse Comedie - 1951-10-13
U spreekt met uw moordenaar - De Nederlandse Comedie - 1952-09-06
Het dagboek van een deugniet - De Nederlandse Comedie - 1953-10-09
De bruiloft van Kloris en Roosje - De Nederlandse Comedie - 1954-01-01
Glazen speelgoed - De Nederlandse Comedie - 1954-04-17
Muiterij op de "Caine" - De Nederlandse Comedie - 1954-08-20
Lessen in laster - De Nederlandse Comedie - 1955-02-12
De regenmaker - De Nederlandse Comedie - 1955-09-03
De ware David - De Nederlandse Comedie - 1956-06-14
Het ei - De Nederlandse Comedie - 1957-06-06
Dreamgirl - De Nederlandse Comedie - 1958-05-24
Oscar - De Nederlandse Comedie - 1958-08-22
Dantons dood - De Nederlandse Comedie - 1958-12-13
Hier met de poet! - De Nederlandse Comedie - 1959-08-21
De dievegge van Londen - De Nederlandse Comedie - 1960-04-09
Rhinoceros - De Nederlandse Comedie - 1960-08-27
… overige resultaten
  • Het alfabetisch overzicht van deze voorstellingen
  • Idem de voorstellingen in een regie van hem
  • Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Filmografie (selectie)

  • 1937 - De Drie Wensen
  • 1939 - Boefje
  • 1953 - Sterren stralen overal (film uit 1953)
  • 1955 - Ciske de Rat
  • 1957 - De Vliegende Hollander
  • 1963 - Wie van de Drie (panellid in die televisieserie)
  • 1968 - Kaas
  • 1972 - Tatort (te zien in één aflevering)
  • 1972 - VD
  • 1975 - Rooie Sien
  • 1979 - Kort Amerikaans
  • 1979 - Voorbij, voorbij

Bronnen