In de stad Verona is een vete aan de gang tussen twee machtige families: de Montagues en de Capulets. De Prins van Verona roept de beide families op om de strijd te staken. Capulet toont zijn bereidwilligheid door in te stemmen met een huwelijk tussen zijn dochter Julia en Paris, een neef van de Prins. De verloving wordt gevierd met een gemaskerd bal, waar Romeo Montague met zijn vrienden ook naartoe gaan. Op het bal worden Romeo en Julia verliefd op elkaar. Na het bal volgt de beroemde balkonscène, waar zij elkaar de liefde verklaren en besluiten te trouwen.
De volgende dag sluit broeder Lorenzo het geheime huwelijk. Ondertussen laait de ruzie tussen de Capulets en Montagues weer op. Mercutio, een vriend van Romeo, wordt gedood door Tybalt, een neef van Julia. Romeo doodt hierop Tybalt en wordt vervolgens verbannen.
Capulet vertelt Julia dat ze zo snel mogelijk moet trouwen met Paris. Ze vraagt broeder Lorenzo om advies. Deze geeft haar een drankje waardoor ze 48 uur schijndood zal zijn, waarna ze zal worden bijgezet in de familiecrypte. Lorenzo zal bericht naar Romeo sturen, zodat die haar kan komen halen. Het plan lukt, behalve dat Lorenzo's boodschap Romeo niet bereikt. Romeo krijgt alleen te horen dat Julia dood is. Hij gaat naar de crypte om te rouwen bij haar lichaam en komt daar Paris tegen. Een gevecht volgt en Romeo doodt Paris. Vervolgens berooft hij zichzelf van het leven door gif in te nemen. Julia komt weer bij kennis, vindt Romeo's dode lichaam en steekt zichzelf dood.
Achtergrond
“O Romeo, Romeo, wherefore art thou Romeo?”
Het is misschien wel het allerberoemdste liefdeskoppel uit de wereldgeschiedenis: Romeo en Julia. Tot leven gebracht door William Shakespeare in zijn toneelstuk dat al vanaf de 16de eeuw opgevoerd wordt. Ook nu nog inspireert deze klassieke tragedie theatermakers over de hele wereld.
Romeo en Julia is waarschijnlijk geschreven in de periode 1594-1596 en is gebaseerd op het gedicht The tragical history of Romeus and Juliet (1562) van Arthur Brooke. Het werd voor het eerst in 1597 gepubliceerd.[1]
"Roméo et Jeannette" (Romeo en Jeannette) is een toneelstuk in 4 bedrijven van Jean Anouilh. Het is een bewerking van Romeo and Juliet van Shakespeare, die hij in 1945 schreef. Het stuk is doordrenkt van het naoorlogse pessimisme dat deze periode beheerste.
In deze uitvoering door Het Werkteater is Shireen Strooker zowel de regisseur als hoofdrolspeler. Zij maakt het stuk zo persoonlijk mogelijk. Strooker zei daarover: "Het is een fantastisch stuk. Ik heb een enorme affiniteit met de figuur Jeannette. Daar zit veel van mezelf in. Ook een vechter die iedere teleurstelling omzet in een tegendaad."
Cosmic bewerkt het verhaal van Romeo en Julia tot een "Caribean Xperienz' tussen een Antilliaanse jongen en een Nederlands meisje. Een dynamisch stuk waarin de teksten gerapt worden.
Het Nationale Ballet wekt in deze (oorspronkelijke uit 1967) stammende choreografie van Rudi van Dantzig het ultieme liefdesverhaal tot leven: Romeo en Julia, een van de meest geliefde verhalen uit de theatergeschiedenis. Met prachtige dans van wereldniveau, indrukwekkende decors, weelderige kostuums en hartverscheurende, meeslepende ontmoetingen tussen de twee Veronese geliefden.