De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

TIN002006238 001 Img372E.tmp.jpg


Johan Greter 1961. Foto: Particam Pictures/MAI. Collectie TIN

NaamJohan Greter
Volledige naamJohan Jacob (Johan) Greter
Geboren23 april 1927
Amsterdam
Overleden31 mei 2013
Amsterdam
BeroepKostuumontwerper, Decorontwerper, Regisseur
DisciplineToneel
V.l.n.r. Johan Greter, Frans Vorstman en Wiesje Bouwmeester. Repetitiefoto, 1967. Fotograaf onbekend.

Biografie

Johan Greter (1927 - 2013) was een Nederlands decor- en kostuumontwerper, regisseur en docent. Hij speelde als volontair bij Albert van Dalsum, Defresne en Jo Sternheim en legde zich vervolgens toe op het ontwerpen van decors en kostuums. Hij richtte in Amsterdam een kostuumatelier op en ging als ontwerper en adviseur bij Toneelgroep Theater werken.

In 1956/57 hield hij zich met regie bezig aan de Universiteit van Yale en de Actors' Studio in New York, waarna veel regies volgden bij het studententoneel en gezelschappen als Toneelgroep Theater, het Stichting Nieuw Rotterdams Toneel en de Nederlandse Comedie. Ook ontwierp hij kostuums voor het cabaret van Wim Sonneveld. In samenwerking met Huib de Vries regisseerde hij ook enkele dramaproducties voor de televisie.

In 1970 kreeg hij de leiding over Toneelgroep Studio en ging hij doceren aan de Toneelschool, Amsterdam. Ook werd in 1970 het Instituut voor Theateronderzoek werd opgestart. Dit instituut werkte nauw samen met schrijvers en dichters die geïnteresseerd waren in het schrijven van hun eigen toneeltekst. Deze schrijvers en dichters werkten nauw samen met Johan Greter waardoor ze hun eigen teksten konden horen uit de mond van professionele acteurs. Op deze manier begon ook dichteres Judith Herzberg met het schrijven voor het theater.

Johan Greter heeft een groot deel van de toneelopleiding van vele Nederlandse acteurs aan de Toneelschool van Amsterdam verzorgd.

Johan overleed op 31 mei 2013 in Amsterdam aan de gevolgen van een val van de trap in zijn huis.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als voor het decor

Idem voor de kostuums

Maquettes

Luther 361129.jpg De parachutisten 361146.jpg

Maquettes van Johan Greter voor het decor van (links) Luther, Nieuw Rotterdams Toneel 1965; en (rechts) De Parachutisten, Nieuw Rotterdams Toneel 1963. Foto: Ernst Moritz.

Decorontwerpen

Decorontwerp voor Meneer Topaze 231967.jpg Decorontwerp voor Meneer Topaze 231968.jpg

Decorontwerpen van Johan Greter voor Meneer Topaze, Toneelgroep Theater 1961.

Kostuumontwerpen

Kostuumontwerp voor Posthumus, Jachimo en de Hopman uit Kimbelijn 232022.jpg Kostuumontwerp voor Rob de Vries als Cloten in Kimbelijn 231996.jpg Kostuumontwerp voor Petra Gilhuis als de Koningin in Kimbelijn 231997.jpg

Kostuumontwerpen van Johan Greter voor v.l.n.r. Posthumus, Jachimo en de Hopman; voor Rob de Vries als Cloten; en voor Petra Gilhuis als de Koningin in Kimbelijn, Nieuw Rotterdams Toneel, 1963.

Bronnen