De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Portret van Cor Hermus 369430.jpg


Portret van Cor Hermus, 1939. Foto: Kurt Kahle.

NaamCor Hermus
Volledige naamCornelis Antonius Willem (Cor) Hermus'
Geboren2 juli 1889
Amsterdam
Overleden24 mei 1953
Amsterdam
BeroepActeur, Regisseur, Auteur
DisciplineToneel
IMDb-profiel
VIAF-profiel

Biografie

Cor Hermus, (1889 – 1953) was een Nederlands toneelacteur, regisseur en schrijver van toneelstukken en luisterspelen. Hij was de vader van acteur Guus Hermus studeerde bij Cateau Esser. Hij maakte in 1912 zijn debuut bij Herman Heijermans. Hij speelde bij Jan Musch en v.d. Horst, bij het Centraal Tooneel van Laseur en bij Cor van der Lugt Melsert.

Hermus richtte na de oorlog Comedia op, bracht o.a. uit: "Hemingway's Vijfde Colonne", Molière's "Tartuffe", Shaw's "Candida", Tenessee William's "Glazen Speelgoed" en "Tramlijn Begeerte", Barrie's "Wat iedere vrouw wel weet", Sartre's "Eerbiedige Lichtekooi" en Henriëtte Roland Holst's "Thomas More".

Hij bracht Peter Scharoff naar ons land die bij Comedia regisseerde: Tourgeniev's "Een maand op het land", Gorki's "Nachtasyl", en Tsjechov's "Drie Zusters" en "Oom Wanja". Bekende rollen van Hermus: Loeka in "Nachtasyl", de rector van het Jezuïtenconvent in "Het voorste legioen", de grootvader in "Je kunt 't toch niet meenemen", "Tartuffe", "Oblomov" en "Thomas More".

Hermus was leraar op Toneelschool van 1929-1944. Hij was auteur van het toneelstuk "Moeder", dat door Esther de Boer-van Rijk bij van Lier werd gespeeld. Hermus was gehuwd met Th.M.de Groot op 05-11-1913.

In Amsterdam is een straat naar Cor Hermus genoemd.

Theater/Dans

Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen in een regie van hem

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de vertaling

Idem de voorstellingen waarvoor hij geregistreerd werd als producent onder de naam Gezelschappen Cor Hermus.

Foto's

Don Quichot op de bruiloft van Kamacho 94674.jpg Het landgoed Stepantsjikowo 152888.jpg

Links: V.l.n.r. Cor Hermus, Louis Saalborn en Frits van Dijk in Don Quichot op de bruiloft van Kamacho, N.V. Het Nederlandsch Tooneel 1940. Foto: Kurt Kahle. Rechts: V.l.n.r. Magda Janssens, Cor Hermus, Marie Gilhuys-Sasbach in Het landgoed Stepantsjikowo, Toneelgroep Comedia 1951. Foto: Frits Lemaire/MAI.

Bronnen