Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Odeon Theater 337302.jpg


Odeon Theater. Foto: Carey Markerink. Collectie TIN.

NaamOdeon Theater, Amsterdam
PlaatsAmsterdam
TypeTheaterzaal
ThemaMuziek, Toneel
ArchitectPhilips Vingboons
Openingsdatum17 oktober 1838


Informatie

Singel 460 te Amsterdam. Rijksmonument.

Affiche voor "Bal Masqué et paré" in Odeon te Amsterdam, 1852. Collectie TIN.
Het gebouw is in 1662 ontworpen door Philips Vingboons. In 1838 werd er een concertzaal in aangebracht, ontworpen door Tetar van Elven. De opening van de Odeon-concertzaal op 17 oktober 1838 werd gevierd met een groot bal. De eerste decennia werden er vooral concerten gegeven – in 1853 o.a. door Robert en Clara Schumann – later werden er tijdens de kermis danspartijen en bals-masqué georganiseerd.

Aan het eind van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw werd er ook toneel gespeeld. Willem Royaards en Eduard Verkade hielden er voordrachten, Het Vrije Tooneel onder leiding van Nap de la Mar gaf er voorstellingen, en ook Eduard Jacobs en Koos Speenhoff zijn er opgetreden. De accommodatie was echter te beperkt om de zaal echt geschikt te doen zijn voor regelmatige toneelopvoeringen: een klein toneeltje en bijna geen ruimte voor decors.

In 1912 werd Odeon een bioscoop, de stomme films werden begeleid door een ‘levend’ orkestje. Het gebouw heeft vervolgens dienst gedaan als toonzaal, sociëteit, verkoopruimte en vergaderzaal. Incidenteel werd het nog wel eens voor toneelvoorstellingen gebruikt.

Odeon is in de jaren tachtig en negentig een discotheek geweest, en na een renovatie in 2003-2005, is het een café-restaurant met een concertzaal, waar muziekuitvoeringen worden gegeven.

Premieres

Zie Premieres Odeon Theater, Amsterdam

Zie ook Premieres Odeon, Amsterdam

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007