De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamSergei Prokofjev
Volledige naamSergej Sergejevitsj Prokofjev
Geboren23 april 1891
Sontsovka
Overleden5 maart 1953
Moskou
BeroepComponist
DisciplineMuziektheter
TrefwoordenOpera
IMDb-profiel
VIAF-profiel

Biografie

Sergei Prokofjev (1891-1953) was een Russisch componist en pianist. Hij werd geboren op een landgoed in het huidige Oekraïne, studeerde vanaf 1903 aan het Konservatorija im. N.V. Rimskogo-Korsakova in Sint-Petersburg, onder andere bij Nikolaj Rimski-Korsakov en Anatoli Ljadov. Hij werd er opgeleid als componist, pianist en dirigent. Aanvankelijk maakte hij vooral naam als pianist. In 1918 week hij uit naar de Verenigde Staten, maar redde het daar niet en vertrok in 1920 naar Parijs. Zijn concertreizen brachten hem in 1927 voor het eerst naar de Sovjet-Unie, die hem in 1936 definitief teruglokte en waar hij in maart 1953 overleed, op dezelfde dag als Stalin.

Prokofjev wordt beschouwd als één van de belangrijkste Russische componisten van de 20e eeuw, hoewel hij geen groot vernieuwer was. In de vorm van zijn werken hield hij zich doorgaans streng aan de klassieke voorbeelden; zijn harmoniek is – expressieve dissonanten en incidentele bitonaliteit daargelaten – gericht op de klassieke tonaliteit. Uitgesproken neoclassicistisch is hij alleen in zijn populaire Klassieke symfonie, zijn eerste, die uit 1917 dateert. Veel van zijn werken doen hem kennen als een humorist, ofschoon hij in latere jaren ook ernstige paden bewandelde.

Een van Prokofjevs bekendste werken is het muzikale sprookje Peter en de wolf, dat bij kinderen in de hele wereld populair is.

Publicaties

  • Aus meinem Leben (Uit mijn leven), Die Arche, 1962. 128 p. (Duitse vertaling: Willi Reich)

Trivia

  • De pianoconcerto's van Prokofjev zijn geliefde concerto's bij de finalisten van de Koningin Elisabethwedstrijd te Brussel. In 2007 weerklonken ze er drie maal.
  • Hoewel Prokofjev ontkende in zijn pianocomposities geïnspireerd te zijn door Rachmaninov, is in zijn muziek toch een groot aantal verwijzingen naar diens werk te horen. Uit zijn dagboeken blijkt Prokofjev's bewondering voor Rachmaninovs composities, en dat hij gevoelig was voor Rachmaninovs kritiek op zijn werk.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht, c.q. die in Nederland te zien zijn geweest en waarbij hij geregistreerd werd in de Productiedatabase als componist

Idem als schrijver of auteur van een of meerdere libretti voor zijn eigen muziektheaterwerken.

Bronnen