De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Perfect Wedding 104606.jpg


Foto: Chris van der Burght

NaamToneelgroep Amsterdam
Latere naamInternationaal Theater Amsterdam
Opgericht1987
DisciplineToneel
 Website

Toneelgroep Amsterdam is het huisgezelschap van de Stadsschouwburg in Amsterdam. Het gezelschap werd in 1987 opgericht en ontstond uit een fusie tussen twee hoofdstedelijke gezelschappen, het Publiekstheater en Toneelgroep Centrum.

Geschiedenis

Slot Wetterstein 75993.jpg Ballet 77479.jpg Penthesilea 336703.jpg Mooi 88850.jpg

Affiches naar ontwerp van Anthon Beeke, 1990-1996. Collectie TIN

Toneelgroep Amsterdam werd in 1987 opgericht. Het is een fusie tussen twee hoofdstedelijke gezelschappen, het Publiekstheater en Toneelgroep Centrum. Toenmalige artistiek leider Gerardjan Rijnders haalde als eerste het experiment uit de marge en plaatste de avant-garde op het eerste podium van het land: Stadsschouwburg Amsterdam. Zijn opvolger Ivo van Hove zet die lijn door. Samen met ontwerper Jan Versweyveld doorbreekt hij de beperkingen van de grote zaal en stapt, als de voorstelling daarom vraagt, uit de lijst. De schouwburg als locatie waar de vanzelfsprekende afstand tussen acteur en publiek wordt opgeheven en relatie tussen fictie en werkelijkheid op een nieuwe manier wordt gedefinieerd.

V.l.n.r.: Jan Ritsema, Cas Enklaar, ?, Laurens Spoor, Ingrid Deddes, Kitty Courbois, Janine Brogt. Ontwerp: Anthon Beeke. Collectie TIN V.l.n.r.: Jacques Commandeur, Lidwien Roothaan, Hugo Koolschijn, Ritsaert ten Cate, Henriëtte Tol, Gerardjan Rijnders. Ontwerp: Anthon Beeke. Collectie TIN V.l.n.r.: ?, Petra Laseur, Anthon Beeke, Gerardjan Rijnders, Boudewijn Tarenskeen, Lodewijk de Boer. Ontwerp: Anthon Beeke. Collectie TIN V.l.n.r.: Ingeborg Elzevier, ?, Marjon Brandsma, Kitty Courbois, Jan Ritsema. Ontwerp: Anthon Beeke. Collectie TIN

Vier affiches met medewerkers en acteurs van Toneelgroep Amsterdam, 1987. Ontwerp: Anthon Beeke. Collectie TIN

Stadsgezelschap

Toneelgroep Amsterdam ontwikkelt zich tot een stadsgezelschap dat vanaf 2009 de bestaande zaal en de nieuwe Rabozaal van de Stadsschouwburg bespeelt. Het is de uitvalsbasis voor ontmoetingen met kunstenaars uit binnen- en buitenland. Amsterdam als kern van een ‘global village’ waar veranderingen op lokaal en mondiaal niveau het denken over kunst en theater blijven voeden. TA maakt voorstellingen op de huid van de tijd zonder expliciet te reageren op politieke en maatschappelijke ontwikkelingen. Theater als vrijplaats voor de confrontatie met het vreemde: het vreemde in onszelf, in de ander, in de maatschappij. Maar theater moet vooral het feest van de chaos zijn, waar het irrationele en het onlogische gevierd wordt.

Per 1 januari 2018 is het gezelschap gefuseerd met de Stadsschouwburg van Amsterdam. De nieuw naam miv 2018/2019 is Internationaal Theater Amsterdam.

Veelheid aan theatertalen

Uitgangspunt is en blijft de veelheid aan theatertalen. Toneelgroep Amsterdam brengt herinterpretaties van klassiek repertoire, nieuwe teksten, cross-overs met muziek, design en dans. In een regelmatige samenwerking met andere gezelschappen zoals NT Gent en de Theatercompagnie ontstaan artistieke dwarsverbanden. Naast Ivo van Hove werkt TA met vooraanstaande gastregisseurs uit binnen- en buitenland zoals Johan Simons, Thomas Ostermeier, Krysztof Warlikowski, Christoph Marthaler en Pierre Audi.

Inmiddels is het gezelschap uitgegroeid tot een internationaal bejubelde groep met vele optredens binnen en buiten Europa.

Overzicht premieres

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die deze groep in première heeft gebracht, al of niet in samenwerkingen met andere theaterorganisaties en voor zover geregistreerd in de Productiedatabase

Bronnen