De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

NaamCircustheater, 's-Gravenhage
Latere naamFortis Circustheater
PlaatsDen Haag
TypeTheatergebouw
ThemaCircus, Musical
Bouwjaar1901
Verbouwd in1993


Informatie

In 1901 startte de bouw van het tweede stenen circustheater in Nederland. Theater Carré in Amsterdam en het Circusgebouw in Scheveningen zouden beide jarenlang het circusleven in Nederland bepalen. Tot 1963 vonden er in dit gebouw voornamelijk circusvoorstellingen plaats door diverse circusgezelschappen uit heel Europa. Het gebouw heeft twee wereldoorlogen overleefd.

Het gebouw deed niet alleen dienst als circus en theater. Het was oorspronkelijk gebouwd als wintercircus, maar werd voornamelijk in de zomer gebruikt als er genoeg publiek was in Scheveningen. In de winter diende het als opslag voor strandstoelen. In de Eerste Wereldoorlog stond het Circusgebouw leeg totdat Jean Benner er zijn Stoomcarrousel plaatste voor wat vertier voor de badgasten. In 1937 bouwde Reisbureau Pullman Club in de piste van het circus een kunstskibaan. Er werden twee hellingen gemaakt: één voor beginners en één voor gevorderden. Zo kon het Circusgebouw ook in de winter zijn geld opbrengen.

In 1963 kwam de Exploitatie Maatschappij Scheveningen (EMS) in handen van een projectontwikkelaar, Reinder Zwolsman, die daarmee ook eigenaar werd van het Circusgebouw. Nadat in 1964 het Gebouw voor Kunsten en Wetenschappen afbrandde (waar Zwolsman tevens eigenaar van was), kwam er vanuit de gemeente een verzoek het Circusgebouw te verbouwen tot een theater, om zo het gebrek aan theaterruimte in Den Haag op te vangen. Het gebouw kreeg de nieuwe naam Circustheater. Het Jugendstil-voorgebouw werd afgebroken en de ronde koepel kreeg een tijdelijke asbestbekleding. Eind jaren tachtig nam de interesse in het circus af en stond men op het punt het te slopen.

In 1991 kocht Joop van den Ende het theater en maakte er in 1993 een musicaltheater van. De asbestbekleding werd verwijderd en het theater kreeg een nieuw, statig voorgebouw. Alleen de stalen constructie, het hart van het theater, is nog steeds van de eerste architect.

Vanwege de sponsors van het theater heette het Circustheater enige tijd VSB Circustheater, vanaf 1981 het Fortis Circustheater en sinds 2011 is de naam gewijzigd in AFAS Circustheater.

Premieres

Voor een overzicht zie: Premières Circustheater
en zie Premières Fortis Circustheater

Externe Links

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007