Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Grand Théâtre 70369.jpg


Grand Théâtre, 1891. Aquarel door J.M.A. Rieke.

NaamGrand Théâtre, Amsterdam
Eerdere naamHoogduitsche Schouwburg, Amsterdam, Grand Théâtre des Variétés, Amsterdam
PlaatsAmsterdam
TypeTheatergebouw
ArchitectAbraham van der Hart, in opdracht van de Hoogduitsche Tooneel Sociëteit
Bouwjaar1790
Openingsdatum19 januari 1791
OpeningsvoorstellingDer Triumpf der Künste van J.A. Dietrich, Das Kind der Liebe van August von Kotzebue
Sluitingsdatum1940
Wikidata ID (Q-nummer)Q93183071


Bekijk de van Wikimedia / Wikipedia over Grand Théâtre, Amsterdam


Unknown.png

Info Waarde
Afbeelding Geen afbeelding beschikbaar
Postcode: Geen postcode beschikbaar
Openingsdatum: Niet beschikbaar
Op de kaart: Fout: er is geen lokale variabele “geolocatie_lat” ingesteld./Fout: er is geen lokale variabele “geolocatie_lon” ingesteld. Ga naar kaart...
Wikimedia Commons: Galerie (Wikimedia Commons)
Gelegen in: Amsterdam (Q9899)


Bekijk deze en meer informatie op de website van Wikidata, of lees de pagina Grand Théâtre des Variétés op Wikipedia.

De volgende coördinaat is niet herkend: span class="error">Fout: er is geen lokale variabele “geolocatie_lat” ingesteld.</span>,<span class="error">Fout: er is geen lokale variabele “geolocatie_lon” ingesteld.</span>.

Inleiding en geschiedenis

Dit gebouw was achtereenvolgens bekend als:

  • Hoogduitsche Schouwburg (1790-1852)
  • Grand Théâtre des Variétés (1852-1861)
  • Grand Théâtre (1861-1940)
  • Capaciteit: 800 (1791), 1100 (1875), 667 (1905)
  • Soort voorstellingen: Treur- en blijspelen, operettes, vaudeville, opera, ballet

Geschiedenis

In 1790 richtte een aantal Duitse ingezetenen de Hoogduitsche Tooneel Sociëteit op, bestuurd door vier commissarissen, waaronder de consul van Pruisen. Het doel was een toneelgebouw te stichten ten behoeve van ‘hoogduitsche voorstellingen’. In de Amstelstraat bevonden zich voornamelijk wagenloodsen, paardenstallen, woonhuizen en drinklokalen. Na aankoop en sloop van enkele percelen, werd hier de Hoogduitsche Schouwburg gebouwd. De schouwburg was ruim opgezet: in de bak was ruimte voor 24 muzikanten en er schijnt een uitgebreide ondermachinerie te zijn geweest. Er waren brandblusmiddelen en voldoende nooduitgangen. Vooral het transparante doek van de ‘doorschijnende zaal’ maakte met de nodige lichteffecten diepe indruk op het publiek.

In 1852 nam Abraham van Lier het theater over en veranderde de naam in Grand Théâtre des Variétés.

De naam veranderde in 1861 na een kleine verbouwing in Grand Théâtre.

"Met genoegen vernemen wij dat de Heer van Lier in den loop der vorige week naar Duitschland vertrokken is, met het doel in persoon een Hoogduitsch gezelschap te organiseren. Dat de Heer van Lier eene goede keus zal doen, waarborgt ons het berigt dat Mw. Nieman-Seebach waarschijnlijk de Hoogd. voorstellingen in het a.s. seizoen als gast zal openen.
De vebouwing van den Schouwburg in de Amsteltraat vordert goed en belooft veel. Het tooneel zelf is vergroot; ter wederzijde zijn loges grillées aangebragt; de balcons zijn tot stoelen-loges ingerigt; de zoogenaamde konings-loge is hersteld; het parterre vergroot; terwijl de gehele zaal elegant zal worden gedecoreerd. Bovendien is men bezig met het bouwen eener fraaije nevenzaal, die tot foyer zal dienen. Aan het achtergedeelte van het tooneel is een geheel nieuw huis bijgetrokken, dat tot kleedkamers met alle moglijke comfort wordt ingerigt. De vestibule en corridors zijn thans van twee zijden toegankelijk. De naam van dezen schouwburg heeft zich in tegegenstelling met het gebouw zelf over eene verkleining te beklagen: van nu af aan is dit locaal herdoopt in Grand Théâtre. Eene wezenlijke verbetering is dat er niet meer zal mogen worden gerookt. Het gebouw belooft in zijne voltooijing een sieraad der stad te worden.

Voor en gedurende de kermis zal het Kon. Zuid-Holl. gezelschap van den Heer Valois hier voorstellingen geven. Na de kermis nemen de Hoogduitsche voorstellingen een aanvang; eerstdaags zullen de lijsten tot deelneming circuleren. De werkzaamheden aan het gebouw gaan met spoed voort; veertig werklieden zijn van den ochtend tot den avond bezig. De aannemer, de Heer J. Verheijen legt grooten ijver en spoed in het belang van zijn principaal aan den dag en toont een kundig architect te zijn. De Heer A. Graux, decoratuer van Parijs en Brussel, van wien wij reeds vroeger eenig zeer goed geslaagd en smaakvol werk hier ter stede hebben gezien zal de zaal en het voordoek decoreren. Na de voltooijing zullen wij op de verfraaijingen en verbeteringen van het gebouw meer en detail terugkomen."[1]

Tijdens de grote verbouwing van de Stadsschouwburg op het Leidseplein (1872 tot 1874) traden de Vereenigde Toonelisten op in het Grand Théâtre, en na de brand van de Stadsschouwburg in 1890 vonden de Nederlandsche Toonelisten er gastvrijheid.
Overigens hebben alle beroemde toneelspelers uit de tweede helft van negentiende eeuw in het Grand Théâtre gespeeld; ook internationale vedetten als Adelaïda Ristori, Eleonora Duse, Ernst von Possart en Sarah Bernhardt.

In 1875 werd het gebouw van binnen en van buiten grondig verbouwd – waarna Abraham van Lier op 7 september (tijdens de feestelijke opening) met een fakkeloptocht van zijn theater in de Plantage naar het Grand Théâtre werd gebracht voor een uitgebreide huldiging. Na zijn overlijden in 1887 vormden zijn zoons Isouard, Lion en Joseph, de driekoppige leiding.

In 1938 werd een geheel nieuw ontwerp voor het Grand Théâtre gemaakt door Hamaker en Dinger. Dit ontwerp is echter nooit uitgevoerd. In 1940 ging het theater failliet. Op 27 maart van dat jaar vond de executieverkoop van het theater plaats, óp het toneel. Pas in 1946 werd het gesloopt.

Exterieur

De voorgevel was vrij vlak en niet erg imposant. Voor de symmetrie waren er vijf voordeuren aangebracht, waarvan er echter twee niet echt waren. Bij de verbouwing van 1875 werd de voorgevel voorzien van een luifel en gaslantaarns. In 1887 werden op last van de brandweer aan de voorgevel brandtrappen aangebracht, die bij de grote verbouwing en grondige gevelwijziging van 1905 weer verdwenen. In de gevel werd een tegeltableau aangebracht met de jaartallen 1852-1905 en op de balkonrand van de eerste verdieping stond met grote letters Grand Théâtre.


Interieur

De Hoogduitsche Schouwburg had een ruim toneel, met een grote parterre, waarin negen rijen met groen laken beklede banken stonden. Alleen in de loges vond men stoelen. In de aangrenzende koffiekamer stonden twee kachels, die in de winter voor warmte in de loges zorgden. Het voorgordijn was beschilderd met een wolk waaruit zonnestralen schoten, met de tekst ‘spectemur agendo’ (bekijk ons in ons spel). Een bezoekende Duitser, die kort na de opening een voorstelling bijwoonde, meende: ‘Das Deutsche Schauspielhaus is nicht so grosz, auch nicht so prächtig wie das Französische. Das verändern der Szenen ging elend von Statten’. Van een indeling in rangen in de zaal was in 1867 nog geen sprake. Er stonden ondiepe, aaneengesloten leren banken met houten rugleuningen, met daarop witte nummertjes. De zaal had twee uitgangen: een links naar de straat en een aan de andere kant, via de koffiekamer/garderobe, vier treden hoger.
Bij de verbouwing van 1875 werd voornamelijk gestreefd naar het creëren van ruimte: de ingangen werden verbreed, de zuilen die het balkon droegen en veel van zicht op het toneel wegnamen, werden vervangen door slanke, gietijzeren pilaartjes, de orkestbak werd verdiept, het toneel werd vergroot en voorzien van een kap en ondermachinerie. Ook het publieksgedeelte werd flink uitgebreid van 800 naar 1100 plaatsen. Bij de verbouwing van 1905 ging veel aandacht naar het comfort van de bezoekers. Van de 1100 plaatsen waren er nog 667 over. Goud en rood pluche kregen de overhand.

Indeling en prijzen 1897

Stalles en Balcon: 1,50 / Loge 1,00 / Parterre 0,75 / Gallerij Loge 0,50 / Gallerij 0,25

Afbeeldingen

Premières

Hoogduitsche Schouwburg, Amsterdam (1791-1852)

Het overzicht hieronder bevat alle producties die op deze locatie tussen 1791-1852 in première zijn gegaan en die zijn geregistreerd in de Productiedatabase.

Première-overzicht van de locatie(s)
Productie Producent Premièredatum
Camilla, oder die unterirdische Gruft Deutsches Theater in der Amstelstrasse 12 april 1819
Zwey Worte, oder die Nacht im Walde Hoogduitsche Schouwburg, Amsterdam 4 oktober 1820
Emma von Resbourgh Deutsches Theater in der Amstelstrasse 9 oktober 1820
Emma von Resbourgh Hoogduitsche Schouwburg, Amsterdam 9 oktober 1820
Die Sternenkönigin, oder die strahlende Jungfrau im Maidlinger Walde Hoogduitsche Schouwburg, Amsterdam 11 oktober 1820
Die diebische Elster Hoogduitsche Schouwburg, Amsterdam 14 oktober 1820
Die diebische Elster Deutsches Theater in der Amstelstrasse 14 oktober 1820
Der Komet Deutsches Theater in der Amstelstrasse 16 oktober 1820
Der Komet Hoogduitsche Schouwburg, Amsterdam 16 oktober 1820
Die Vestalin Deutsches Theater in der Amstelstrasse 21 oktober 1820
Rosette, das Schweitzer-Hirtenmädchen Deutsches Theater in der Amstelstrasse 25 oktober 1820
Zemire und Azor Deutsches Theater in der Amstelstrasse 28 oktober 1820
Die Tochter Pharaonis Deutsches Theater in der Amstelstrasse 28 oktober 1820
Die barmherzigen Brüder Hoogduitsche Schouwburg, Amsterdam 1 november 1820
Die barmherzigen Brüder Deutsches Theater in der Amstelstrasse 1 november 1820
Tankred Deutsches Theater in der Amstelstrasse 1 november 1820
Tankred Hoogduitsche Schouwburg, Amsterdam 1 november 1820
Der lustige Schuster Deutsches Theater in der Amstelstrasse 4 november 1820
Der lustige Schuster Hoogduitsche Schouwburg, Amsterdam 4 november 1820
Fanchon, das Leyermädchen Deutsches Theater in der Amstelstrasse 6 november 1820
Fanchon, das Leyermädchen Producent onbekend 6 november 1820
Elisabeth, Königin von England Hoogduitsche Schouwburg, Amsterdam 11 november 1820
Elisabeth, Königin von England Deutsches Theater in der Amstelstrasse 11 november 1820
Männertreue oder so sind sie alle Deutsches Theater in der Amstelstrasse 18 november 1820
Othello, der Mohr von Venedig Deutsches Theater in der Amstelstrasse 18 november 1820
Der Educations-Rath Deutsches Theater in der Amstelstrasse 18 november 1820
Der Kosacken Officier Deutsches Theater in der Amstelstrasse 23 november 1820
Der schwarze Mann Deutsches Theater in der Amstelstrasse 23 november 1820
Die Alpenhütte Deutsches Theater in der Amstelstrasse 23 november 1820
Johann von Paris Deutsches Theater in der Amstelstrasse 25 november 1820
Die heimliche Ehe Deutsches Theater in der Amstelstrasse 6 december 1820
Das Landhaus an der Heerstrasse Deutsches Theater in der Amstelstrasse 6 december 1820
Sargines, der Zögling der Liebe Deutsches Theater in der Amstelstrasse 7 december 1820
Adelheid von Guesclin Deutsches Theater in der Amstelstrasse 13 december 1820
Adelheid von Guesclin 13 december 1820
Die Schweitzer Familie Deutsches Theater in der Amstelstrasse 20 december 1820
Braut und Bräutigam in einer Person Deutsches Theater in der Amstelstrasse 20 december 1820
Aschenbrödel Deutsches Theater in der Amstelstrasse 3 januari 1821
Die Sangerinnen auf dem Lande Hoogduitsche Schouwburg, Amsterdam 13 januari 1821
Das unterbrochene Opferfest Deutsches Theater in der Amstelstrasse 16 januari 1821
Die beiden Billets Deutsches Theater in der Amstelstrasse 20 januari 1821
Der Dorfbarbier oder die Schinkenkur Producent onbekend 24 januari 1821
Der Jurist und der Bauer Deutsches Theater in der Amstelstrasse 24 januari 1821
Der Dorfbarbier oder die Schinkenkur Deutsches Theater in der Amstelstrasse 24 januari 1821
Die Brandschatzung Hoogduitsche Schouwburg, Amsterdam 31 januari 1821
Joseph und seine Brüder in Egypten Hoogduitsche Schouwburg, Amsterdam 31 januari 1821
Die Brandschatzung Deutsches Theater in der Amstelstrasse 31 januari 1821
Der Spiegel von Arkadien Hoogduitsche Schouwburg, Amsterdam 22 februari 1821
Der Spiegel von Arkadien Deutsches Theater in der Amstelstrasse 22 februari 1821
Der Barbier von Sevilla Deutsches Theater in der Amstelstrasse 1 maart 1821
Der Barbier von Sevilla Hoogduitsche Schouwburg, Amsterdam 1 maart 1821
Das lebendige Weinfass oder der Prozess in der Hölle Deutsches Theater in der Amstelstrasse 8 maart 1821
Nymphe der Donau oder das Donauweibchen, zweiter theil Hoogduitsche Schouwburg, Amsterdam 21 maart 1821
Iphigenia in Tauris Deutsches Theater in der Amstelstrasse 5 april 1821
Die unruhige Nachtbarschaft oder die musikalische Tischler-Familie Deutsches Theater in der Amstelstrasse 30 mei 1821
Der Nachtwachter Deutsches Theater in der Amstelstrasse 13 juni 1821
Der Grenadier Deutsches Theater in der Amstelstrasse 18 juli 1821
So machen's die Mädchen oder Die Mädchen sind von Flandern Hoogduitsche Schouwburg, Amsterdam 26 juli 1821
So machen's die Mädchen oder Die Mädchen sind von Flandern Deutsches Theater in der Amstelstrasse 26 juli 1821
Der nächtliche Einbruch oder die ertapten Räuber Deutsches Theater in der Amstelstrasse 18 augustus 1821
Das Geheimnisz Deutsches Theater in der Amstelstrasse 18 augustus 1821
Die eingebildete Krankheit oder Harlequin als Hausdoctor Deutsches Theater in der Amstelstrasse 18 augustus 1821
Die Punsch-Gesellschaft Deutsches Theater in der Amstelstrasse 18 augustus 1821
Die beiden Billets Hoogduitsche Schouwburg, Amsterdam 27 augustus 1821
Das neue Sonntagskind Hoogduitsche Schouwburg, Amsterdam 3 september 1821
Das neue Sonntagskind Deutsches Theater in der Amstelstrasse 3 september 1821
Der Dorfbarbier (eerste akte) Deutsches Theater in der Amstelstrasse 4 september 1821
Der Dorfbarbier (eerste akte) Hoogduitsche Schouwburg, Amsterdam 4 september 1821
Das Ländliche Fest oder sogar die alten wollen tanzen Producent onbekend 4 september 1821
Wladimir, Fürst von Nowogrod Deutsches Theater in der Amstelstrasse 5 september 1821
Der Dorfbarbier (tweede akte) Deutsches Theater in der Amstelstrasse 6 september 1821
Der Dorfbarbier (tweede akte) Hoogduitsche Schouwburg, Amsterdam 6 september 1821
Die Schwestern von Prag Deutsches Theater in der Amstelstrasse 22 september 1821
Der Wasserträger oder die zwei gefahrvollen Tage Hoogduitsche Schouwburg, Amsterdam 27 september 1821
Oberon, König der Elfen Deutsches Theater in der Amstelstrasse 29 september 1821
Der grade Weg der Beste Deutsches Theater in der Amstelstrasse 1 oktober 1821
Das abgebrannte Haus Deutsches Theater in der Amstelstrasse 13 oktober 1821
Adelline 16 oktober 1821
Adelline Deutsches Theater in der Amstelstrasse 16 oktober 1821
Faniska Deutsches Theater in der Amstelstrasse 18 oktober 1821

… overige resultaten

Grand Théâtre des Variétés, Amsterdam (1852-1861)

Het overzicht hieronder bevat alle producties die op deze locatie tussen 1852-1861 in première zijn gegaan en die zijn geregistreerd in de Productiedatabase.

Première-overzicht van de locatie(s)
Productie Producent Premièredatum
Paillas Tooneelgezelschap Boas & Judels 11 februari 1851
Het kind der liefde, of de twee markiezen van St. Jacques Schoeman en van Lier 23 juli 1852
Preciosa of het Spaansch heidinnetje Schoeman en van Lier 6 september 1852
Pachter Veldkomijn van Tippelskerken, of het door list verijdeld huwelijk Schoeman en van Lier 13 september 1852
Het handelhuis Saunier & Co (l'Ainée et la Cadette) Schoeman en van Lier 13 oktober 1852
Der Freischütz Schoeman en van Lier 27 oktober 1852
Het spook Schoeman en van Lier 4 november 1852
Der Kapelmeister von Venedig Het Duitsche Vaudeville Gezelschap 2 december 1852
Das Versprechen hinter'm Herd Het Duitsche Vaudeville Gezelschap 2 december 1852
Sänger und Schneider Het Duitsche Vaudeville Gezelschap 2 december 1852
Der Dorfbarbier oder die Schinkenkur Het Duitsche Vaudeville Gezelschap 6 december 1852
Einmal Hundert-Tausend Thaler Het Duitsche Vaudeville Gezelschap 11 december 1852
Lorenz und seine Schwester Het Duitsche Vaudeville Gezelschap 11 december 1852
Een landelijk divertissement Het Duitsche Vaudeville Gezelschap 13 december 1852
Des Teufels Zopf Het Duitsche Vaudeville Gezelschap 13 december 1852
Rataplan, der kleine Tambour Het Duitsche Vaudeville Gezelschap 15 december 1852
Drei Helden Het Duitsche Vaudeville Gezelschap 18 december 1852
Cesar, de Hond van het Kasteel Schoeman en van Lier 27 december 1852
Das Fest der Handwerker Het Duitsche Vaudeville Gezelschap 24 januari 1853
Köck und Gusta Het Duitsche Vaudeville Gezelschap 24 januari 1853
Der böse Geist Lumpaci vagabundus oder das liederliche Kleeblatt Het Duitsche Vaudeville Gezelschap 28 januari 1853
De sterrenkoningin Schoeman en van Lier 29 januari 1853
Der Eckensteher Nante im Verhör Het Duitsche Vaudeville Gezelschap 2 februari 1853
Das Geheimniss Het Duitsche Vaudeville Gezelschap 2 februari 1853
Die Beiden Hofmeister Het Duitsche Vaudeville Gezelschap 7 februari 1853
Der Unsichtbare Het Duitsche Vaudeville Gezelschap 7 februari 1853
Der Kurmarker und die Picarde Het Duitsche Vaudeville Gezelschap 7 februari 1853
Eulenspiegel, oder Schabernack über Schabernack Het Duitsche Vaudeville Gezelschap 14 februari 1853
List und Phlegma Het Duitsche Vaudeville Gezelschap 14 februari 1853
Die Kunst geliebt zu werden Het Duitsche Vaudeville Gezelschap 14 februari 1853
Der verwunschene Prinz Het Duitsche Vaudeville Gezelschap 23 februari 1853
Het tooverklokje, of de triumf van amor Schoeman en van Lier 10 maart 1853
De kleine bedelaar en de Hongaarsche wapensmid Schoeman en van Lier 15 maart 1853
De Tolk Schoeman en van Lier 11 april 1853
Edgard en zijne kamenier Schoeman en van Lier 26 april 1853
Der Kurmärker und die Picarde Gezelschap Hermann Neufeld 29 juni 1853
Stadt und Land oder der Viehhändler aus Ober-Oesterreich Vaudeville Gezelschap Eduard Geijser 1 oktober 1853
Jury, der Kroatische Maüsefällenhändler oder nur 10.000 Gulden Vaudeville Gezelschap Eduard Geijser 3 oktober 1853
Die weibliche Schildwache Vaudeville Gezelschap Eduard Geijser 3 oktober 1853
Das Goldstück und des Schauspielers letzte Rolle Vaudeville Gezelschap Eduard Geijser 5 oktober 1853
Die Maskerade im Dachstübchen Vaudeville Gezelschap Eduard Geijser 7 oktober 1853
Sieben Mädchen in Uniform Vaudeville Gezelschap Eduard Geijser 7 oktober 1853
De oude korporaal Schoeman en van Lier 20 oktober 1853
Als men zijne beurs verliest! Schoeman en van Lier 5 december 1853
De bruiloft van Kloris en Roosje Schoeman en van Lier 2 januari 1854
Het nieuwe jaar Gebroeders van Lier 2 januari 1854
Het plein Ventadour te Parijs Gebroeders van Lier 2 januari 1854
De bruiloft van Kloris en Roosje Gebroeders van Lier 2 januari 1854
De roode kamer Schoeman en van Lier 16 februari 1854
Echtgenoot en vrijgezel (Un mari qui se dérange) Schoeman en van Lier 13 maart 1854
Het wonderwater (L'eau merveilleuse) Schoeman en van Lier 21 maart 1854
Het beleg van Saragossa, of de bruiloftsdag van pachter Veldkomijn Schoeman en van Lier 29 maart 1854
Marie Simon Schoeman en van Lier 4 april 1854
Diablillo Grand Théâtre des Variétés 4 april 1854
Babiole en Joblot Schoeman en van Lier 19 april 1854
De kleine rammanasverkooper of nacht en licht Schoeman en van Lier 25 april 1854
De vier advocaten Schoeman en van Lier 8 september 1854
Als men zijn beurs verliest Grand Théâtre des Variétés 8 september 1854
Het leven van eene tooneelspeelster Grand Théâtre des Variétés 16 november 1854
Alessandro Stradella Deutsches Theater in der Amstelstrasse 13 december 1854
Het licht van den Berggeest of de goudzoekers van Monte-Rosa Schoeman en van Lier 23 februari 1855
Het licht van den Berggeest of de goudzoekers van Monte-Rosa Schoeman en van Lier 23 februari 1855
Maria de kleurlinge Schoeman en van Lier 26 februari 1855
Gille Ravisseur Schoeman en van Lier 1 maart 1855
Mathilda koningin van Bohéme Gebroeders van Lier 12 april 1855
De dienstboden Schoeman en van Lier 4 september 1855
Het levend doode snijderpaar Gebroeders van Lier 4 september 1855
Emilia Galotti Caroline Lüsch 2 april 1856
Mijnheer Fritze, of wie ben ik? Gebroeders van Lier 27 oktober 1856
Altijd zonder vrouw Hollandsch Tooneelgezelschap 10 februari 1857
Vader en dochter of misdaad en onschuld Gebroeders van Lier 24 februari 1857
Juliëtte of de terugkomst uit Mexico Gebroeders van Lier 17 maart 1857
Robert en Bertram of de lustige vagebonden Gebroeders van Lier 26 september 1857
Appel en zijn schoonzoon of het huwelijk in de gijzeling Gebroeders van Lier 10 december 1857
Duizend en een nacht, Arabische nachtvertellingen of de legende van koning Algoud Gebroeders van Lier 11 januari 1858
Mathilde of een vrouwenhart Gebroeders van Lier 3 mei 1858
Lucifer en de Pachter Gebroeders van Lier 2 juni 1858
Uilenspiegel Gebroeders van Lier 25 oktober 1858
Een vrouwelijke Monte Christo Gebroeders van Lier 1 december 1858
La Juive Gebroeders van Lier 18 januari 1859

… overige resultaten

Grand Théâtre, Amsterdam (1861-1940)

Het overzicht hieronder bevat alle producties die op deze locatie tussen 1861-1940 in première zijn gegaan en die zijn geregistreerd in de Productiedatabase.

Première-overzicht van de locatie(s)
Productie Producent Premièredatum
Der reisende Student oder das Donnerwetter in der Mühle Het Duitsche Vaudeville Gezelschap 9 februari 1853
De gebochelde oom en de twee pupillen Schoeman en van Lier 30 september 1853
Het wonderwater Gebroeders van Lier 21 maart 1854
De jaloersche of de gelegenheid maakt een dief Gebroeders van Lier 6 september 1855
John, de klokluider van de Sint Paulus-kerk Gebroeders van Lier 8 april 1856
De zoon der duisternis (Le files de la nuit) Gebroeders van Lier 10 november 1856
Fanchon Vivier of de heks van la Priche Gebroeders van Lier 29 mei 1858
Losbollen van Parijs, of de zegenpraal der deugd Gebroeders van Lier 31 maart 1859
De gevaarlijke tante Gebroeders van Lier 10 april 1859
Paillas Gebroeders van Lier 11 januari 1860
Roquelaure of de leelijkste man van Frankrijk Gebroeders van Lier 13 maart 1860
Die Zauberflöte Hoogduitsche Opera 28 november 1860
Dagobert of de erfgenamen van de familie Rennespont (Le juif errant) Koninklijke Hollandsche Tooneelisten 2 september 1861
Steffel de idiöot Koninklijke Hollandsche Tooneelisten 5 september 1861
De Goochelaar Koninklijke Hollandsche Tooneelisten 9 september 1861
Il trovatore Deutsches Theater in der Amstelstrasse 15 oktober 1861
Il trovatore Italiaansch Opera Gezelschap o.l.v. Gaetano Bajlini 17 oktober 1861
Norma Italiaansch Opera-Gezelschap 24 oktober 1861
Ernani Italiaansch Opera Gezelschap o.l.v. Gaetano Bajlini 31 oktober 1861
I Lombardi Italiaansch Opera-Gezelschap 3 december 1861
Eingebildeter Hausknecht oder Verfehlte Prüfungen Gebroeders van Lier 6 januari 1862
Orpheus in der Unterwelt Deutsche Operetten-Vorstellungen unter Direction des Herrn A. van Lier 15 februari 1862
Orpheus in der Unterwelt Gebroeders van Lier 15 februari 1862
Il campanello Gebroeders van Lier 1 maart 1862
De tooverfluit Gebroeders van Lier 4 maart 1862
Huichelaar Gezelschap J. Ed de Vries 2 september 1862
Dokter Peschke als huwelijksmakelaar Gezelschap J. Ed de Vries 2 september 1862
De zeegod Neptunus Gezelschap J. Ed de Vries 9 september 1862
Margaretha Fortier Gezelschap J. Ed de Vries 23 september 1862
Hulde aan Amsterdam Gezelschap J. Ed de Vries 25 september 1862
Die Verlobung bei der Laterne Deutsche Operetten-Vorstellungen unter Direction des Herrn A. van Lier 2 oktober 1862
Die Verlobung bei der Laterne Deutsche Operetten-Vorstellungen unter Direction des Herrn A. van Lier 2 oktober 1862
Der Dorfbarbier Gebroeders van Lier 4 oktober 1862
De Turksche gezant Gezelschap Valois 12 november 1862
Joost van den Vondel de prins der Nederlandsche dichters Gezelschap Valois 12 november 1862
Englisch Deutsche Operetten-Vorstellungen unter Direction des Herrn A. van Lier 22 november 1862
Der Freischütz (Chor) Grand Théâtre 23 november 1862
Martin de Krujier Gezelschap Valois 26 november 1862
Tancredi Italiaansch Opera-Gezelschap 2 december 1862
Hochzeit oder Festung Gebroeders van Lier 3 december 1862
Il trovatore Italiaansch Opera-Gezelschap 11 december 1862
Tannhäuser oder: Die Keilerei auf der Wartburg Gebroeders van Lier 31 januari 1863
Tannhäuser, oder: die Keilerei auf der Wartburg Deutsche Operetten-Vorstellungen unter Direction des Herrn A. van Lier 31 januari 1863
Tannhäuser Gebroeders van Lier 2 februari 1863
Das Donauweibchen Gebroeders van Lier 11 maart 1863
Liebenswürdig oder die bestrafte Koketterie Gebroeders van Lier 16 april 1863
De ellendigen (Les misérables) Van Ollefen en Haspels 5 mei 1863
De robijn of de goudzoekers in de mijnen van den Monte-Rosa Gezelschap J. Ed de Vries 15 september 1863
Narziss Gebroeders van Lier 1 oktober 1863
Durch, oder Lisette hilf Gebroeders van Lier 2 oktober 1863
Wurm und Würmer Gebroeders van Lier 2 oktober 1863
Der Steckbrief Gebroeders van Lier 12 oktober 1863
Versuche oder die Familie Fliedermüller Gebroeders van Lier 12 oktober 1863
Czaar und Zimmermann oder die beiden Peter Gebroeders van Lier 15 oktober 1863
Czaar und Zimmermann oder die beiden Peter Deutsche Operetten-Vorstellungen unter Direction des Herrn A. van Lier 15 oktober 1863
Der Waffenschmied Deutsche Operetten-Vorstellungen unter Direction des Herrn A. van Lier 27 oktober 1863
Der Waffenschmied Gebroeders van Lier 27 oktober 1863
Der Sohn der Wildniss Gebroeders van Lier 2 november 1863
Ein Trödler Gebroeders van Lier 4 november 1863
Stradella Gebroeders van Lier 28 november 1863
Mamsell Übermuth Deutsche Operetten-Vorstellungen unter Direction des Herrn A. van Lier 5 december 1863
Mamsell Übermuth Gebroeders van Lier 5 december 1863
Der Wildschütz oder die Stimme der Natur Gebroeders van Lier 17 december 1863
Extra Zug (Plesier-trein) Gebroeders van Lier 31 december 1863
Martha oder der Markt zu Richmond Deutsche Operetten-Vorstellungen unter Direction des Herrn A. van Lier 1 oktober 1864
Der Freischütz Deutsche Operetten-Vorstellungen unter Direction des Herrn A. van Lier 6 oktober 1864
Alessandro Stradella Gebroeders van Lier 13 oktober 1864
Der Troubadour Deutsche Operetten-Vorstellungen unter Direction des Herrn A. van Lier 4 november 1864
Der Troubadour Gebroeders van Lier 4 november 1864
Lucia di Lammermoor Deutsche Operetten-Vorstellungen unter Direction des Herrn A. van Lier 20 december 1864
Norma Deutsche Operetten-Vorstellungen unter Direction des Herrn A. van Lier 24 december 1864
Faust Deutsche Operetten-Vorstellungen unter Direction des Herrn A. van Lier 14 januari 1865
Faust Gebroeders van Lier 14 januari 1865
Die lustigen Weiber von Windsor Gebroeders van Lier 10 maart 1865
Die lustigen Weiber von Windsor Deutsche Operetten-Vorstellungen unter Direction des Herrn A. van Lier 10 maart 1865
Columbus of de ontdekking van Amerika Gezelschap Valois 7 september 1865
De vurige kamer Gezelschap Valois 10 september 1865
Het feest der ambachtslieden Gebroeders van Lier 25 juni 1866
Het koffijhuis der tooneelspelers Gebroeders van Lier 25 juni 1866
De weg naar het hart of de gevoelige snaar Gebroeders van Lier 26 juni 1866

… overige resultaten

Tumult in de Hoogduitsche Schouwburg

De Weense toneelschrijver, acteur en operazanger Johann Nestroy (1801-1862) trad in 1824 en 1825 in meerdere voorstellingen in de Hoogduitsche Schouwburg op. In zijn dagboek beschrijft hij diverse incidenten:

  • 3 juli 1824: Gisteren werd Miller ontslagen, daar hij weigerde de rol van Montigny te zingen.
  • 5 juli: Rosner zong in plaats van Miller de rol van Asiër. Bij het begin van de tweede acte ontstond, juist toen ik opkwam, een schrikbarend tumult onder het publiek. Toen Rosner opkwam werd het geraas nog heviger. Tenslotte kreeg het applaus van de medestanders onder het publiek van Rosner de overhand, en werden de fluiters door de politie weggevoerd.
  • 7 juli: [...] De toeschouwers waren zo furieus, dat de acteurs onder bescherming van de politie naar huis moesten worden gebracht.
  • 13 september: Opvoering van Der Barbier von Sevilla. Het theater was voor de eerste maal met gas verlicht.
  • 16 oktober: Demoiselle van Praag, een Israëlitische, speciaal geëngageerd door de heer Schütz, debuteerde als Ninette in Die diebische Elster van Rossini. Tijdens de opvoering werd herhaalde malen gefloten door de medestanders van demoiselle Langen. Sommige toeschouwers gaven kennelijk de voorkeur aan deze actrice. Maar de medestanders van demoiselle van Praag kregen de overhand, en de voorstelling eindigde met een geweldig applaus.
  • 23 october: De wanordelijkheden waren ditmaal niet te bezweren. Bij het begin van de 4e acte volgde een hevig gevecht. De voorstelling moest worden afgebroken. De muzikanten brachten zich op het toneel in veiligheid. Demoiselle van Praag werd van de schrik door een epileptische aanval getroffen. Het stadsbestuur sloot het theater voor acht dagen.

Links

Bronnen

  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007
  • Productiedatabase