De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Biografie

John Leerdam (1961) is een Nederlands politicus. Namens d Leerdame Partij van de Arbeid maakte hij sinds 30 januari 2003 deel uit van de Tweede Kamer. Bovendien is hij werkzaam als regisseur en artistiek leider, o.a. van de Stichting Julius Leeft

Hoewel geboren op Curaçao is John Leerdam de zoon van een Surinaamse vader en een moeder afkomstig van het eiland Saint Kitts. In 1982 verhuisde hij om te gaan studeren naar Nederland, waar hij theaterregie en een opleiding tot dramadocent aan de Theaterschool van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten volgde. John Leerdam was regie assistent van Rufus Collins bij The Kingdom (1982). Van 1986 tot 1987 en van 1991 tot 1996 verbleef Leerdam in New York, waar hij opleidingen volgde op het gebied van filmregie en -productie. Later was hij betrokken bij verschillende theatergezelschappen.

Vanaf 1996 was Leerdam werkzaam bij het Cosmic Theater in Amsterdam, waarvan hij in 1999 directeur en artistiek leider werd. Hij bleef dit totdat hij bij de Tweede Kamerverkiezingen 2003 gekozen werd in het parlement. In de Tweede Kamer houdt hij zich bezig met het Antilliaanse zaken en met het cultuurbeleid. Hij pleitte in een notitie in 2005 voor een actieve cultuurpolitiek. Leerdam is ondervoorzitter van de vaste Kamercommissie voor Nederlands-Antilliaanse en Arubaanse zaken. Bij de Tweede Kamerverkiezingen 2006 werd hij herkozen.

In 2005 regisseerde Leerdam ter gelegenheid van 30 jaar onafhankelijkheid van Suriname het toneelstuk "De tranen van Den Uyl", dat gaat over de fictieve ontmoeting tussen de Nederlandse journalist Han de Graaf en de Surinaamse journalist Jozef Slagveer, in 1982 een van de slachtoffers van de 8 decembermoorden. Joop den Uyl was premier tijdens de dekolonisatie van Suriname en was daarvan ook een groot voorstander. Leerdam ziet in het stuk een waarschuwing om met de Antillen niet dezelfde fout te maken.

Leerdam is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en ontving op 8 september 2006 de Lifetime Service Award, een onderscheiding voor zijn inzet voor het scheppen van kansen voor migranten. Op 31 maart 2017 kreeg hij de Amsterdam Speld voor zijn bijdrage aan de culturele diversiteit in Amsterdam.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij de dramaturgie deed

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Idem voor het decor

Externe links

Bronnen