Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

Geïnspireerd opRomeo and Juliet - William Shakespeare
Libretto (met teksten van)Adrian Piotrovsky
ComponistSergei Prokofjev
ChoreograafIvo Váňa-Psota
Wereldpremière op30 december 1938
Wereldpremière teMahen Theatre, Brno
Bekijk alleop deze pagina!

Synopsis

De verhaallijn van dit ballet volgt het werk van Romeo and Juliet van William Shakespeare, zie aldaar.

De librettist voor de dit ballet, Adrian Piotrovsky, legde wel nadruk op elementen van het verhaal die goed in dans zijn uit drukken en gaf het een gelukkig einde, waarbij beide geliefden overleefden. In de meeste latere producties werd vastgehouden aan een einde zoals Shakespeare had bedoeld.

Verdere informatie

Een dramatisch ballet gebaseerd op het beroemde toneelstuk Romeo en Julia van William Shakespeare, waarvoor de Russische componist Sergei Prokofjev in 1936 de muziek schreef, op basis van een synopsis van de Russische dramaturg Adrian Piotrovsky.
Het ballet ging door allerlei omstandigheden niet in première bij de Kirov te Leningrad, zoals St. Petersburg toen heette, zoals de bedoeling was, maar pas op 30 december 1938 in het Mahen Theatre in Brno. Choreograaf was de Tsjechische balletmeester Ivo Váňa-Psota uit het Tsjechisch vertaald..

Het ballet Romeo en Julia werd echter pas wereldwijd bekend door de productie die op 11 januari 1940 in première ging in het toenmalige Kirov Theatre (tegenwoordig Mariinsky Theatre) in Leningrad met een choreografie van Leonid Lavrovsky.
Later zouden vele andere choreografen van naam over de hele wereld nieuwe versies choreograferen, waaronder Rudi van Dantzig in 1967.

Zie ook de info over de totstandkoming van dit werk op wikipedia in het Engels.

NB Naast de versies op muziek van Sergei Prokofjev zijn er diverse andere balletvoorstellingen gecreëerd, gebaseerd op het toneelstuk van William Shakespeare, met muziek van andere componisten, waaronder Pjotr Iljitsj Tsjaikovski en Hector Berlioz.

Voor Nederland zijn meerdere nieuwe producties op muziek van Sergei Prokofjev geregistreerd door zowel buitenlandse als Nederlandse gezelschappen sinds het einde van de Tweede wereldoorlog. Het gaat om zowel complete producties als fragmenten.

Overzicht titel

Producties met de titel 'Romeo and Juliet '...meer