Koning Lear (inhoud)

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Koning Lear (King Lear) is een van de bekendste stukken van William Shakespeare, geschreven tussen 1603 en 1606 als 'The true chronicle of the history of the life and death of King Lear and his three daughters'. In 1608 verscheen er een herziene versie van deze tragedie onder de titel 'The tragedy of King Lear'. In moderne uitgaves worden deze twee stukken meestal samengevoegd. Het stuk is gebaseerd op de legende van Leir of Britain, een mythologische, Keltische koning. Het stuk (of bewerkingen ervan) wordt nog steeds regelmatig opgevoerd, bijvoorbeeld door Toneelgroep Amsterdam in 1990, door Toneelgroep Oostpool in 2001 en door Laika (met als titel 'Ongelikt'), ook in 2001. Andere bekende stukken van Shakespeare zijn: Hamlet, Romeo en Julia, Othello en Macbeth.

Inhoud

Koning Lear heeft besloten om zijn koninkrijk in drieën te delen en om het grootste deel te geven aan diegene van zijn drie dochters die het meest van hem houdt. Dochters Goneril en Regan verkondigen valselijk hun liefde en Lear verdeelt het koninkrijk tussen hen twee. De derde dochter, Cordelia, weigert om mee te doen aan het gevlei en zij wordt verbannen naar Frankrijk waar ze met de koning zal trouwen. De trouwe Graaf van Kent probeert Lear op andere gedachten te brengen en wordt ook verbannen. Hij keert in vermomming terug naar het hof om op de koning te letten. In het tweede plot van dit stuk brengt Edmund, de bastaardzoon van de Graaf van Gloucester, een plan ten uitvoer om zijn broer Edgar ten val te brengen door Gloucester ervan te overtuigen dat Edgar hem wil vermoorden.

Goneril en Regan beledigen Lear door hem zijn entourage af te nemen. Lear stormt weg van het hof in het gezelschap van zijn nar en de vermomde Kent. Als ze schuilen in een hut komen ze Edgar tegen, ook in vermomming, omdat hij inmiddels is verbannen door zijn vader. Gloucester neemt Lear op in zijn kasteel, waar de oude man, gek geworden van verdriet, in zijn hoofd zijn dochters terechtstelt en veroordeelt voor verraad en gebrek aan liefde. Gloucester weet dat Lears dochters hem willen vermoorden en hij stuurt Lear naar Dover, waar Cordelia inmiddels geland is met een leger. Edmund vertelt dit aan Regan en haar man Cornwall en als straf maken ze Gloucester blind en sturen hem de wildernis in. Edgar, nog steeds in vermomming, komt zijn vader tegen en brengt hem naar Dover, naar Lear.

Goneril en Regan zijn allebei verliefd op Edmund en Edgar onderschept een liefdesbrief van Goneril die hij aan haar man, Albany, laat zien. Albany staat aan het hoofd van het Engelse leger dat het Franse leger verslaat. Hij dwingt Edmund om een tweegevecht te voeren. Edgar werpt zich op als tegenstander en hij doodt Edmund. Vervolgens komt het bericht dat Goneril Regan heeft vergiftigd en zichzelf daarna heeft vermoord. Met zijn laatste adem verklaart Edmund dat hij opdracht heeft gegeven om Lear en Cordelia te vermoorden. Albany is te laat om het te voorkomen. Lear vindt Cordelia dood in haar cel en sterft vervolgens zelf.