De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Wt-groep.jpg


vlnr boven: Cas Enklaar, Hans Man in 't Veld, Peter Faber, Yolande Bertsch; midden: Gerard Thoolen, Helmert Woudenberg, Joop Admiraal, Herman Vinck; onder: Rense Royaards, Shireen Strooker, Daria Mohr, Marja Kok, Olga Zuiderhoek, Frank Groothof en René Groothof.

NaamHet Werkteater
Opgericht1970
Opgeheven1987
DisciplineToneel
 Website

Informatie

Het Werkteater werd op 20 februari 1970 werd opgericht uit het verlangen van een kleine groep toneelspelers om persoonlijke en geëngageerde theatervoorstellingen te maken. De voorstellingen, die op improvisatiebasis ontstonden, waren niet zozeer een doel op zich, maar een middel om maatschappelijke ontwikkelingen bespreekbaar te maken. Dat leverde revolutionaire voorstellingen en theaterervaringen op waar tot op de dag van vandaag nog over gesproken wordt.

Toenmalig minister van CRM, Marga Klompé, honoreerde het verzoek van Het Werkteater om gedurende één jaar met subsidie aan het werk te mogen gaan. Bijzonder hieraan was dat Het Werkteater in dat jaar mocht werken aan de verwezenlijking van haar doelstellingen, zonder de verplichting om voorstellingen te geven.

Het Werkteater was georganiseerd als coöperatieve vereniging onder de naam Koöperatieve Vereniging Het Werkteater). Eind jaren tachtig werd de overheidssubsidie stopgezet.

De groep bestond tijdens de oprichting uit: Hans Man in 't Veld, Shireen Strooker, Yolande Bertsch, Cas Enklaar, Peter Faber, Marja Kok, Daria Mohr, Rense Royaards, Helmert Woudenberg, Herman Vinck, Jan Joris Lamers en Gerard Thoolen.

V.l.n.r.: Daria Morh, Shireen Strooker, Frank Groothof, Rense Royaards, Peter Faber. Achter: Yolande Bertsch en Herman Vinck. Repetitiefoto van de filmopname in Santpoort van de voorstelling Toestanden, 1975. Foto: Ulli Weiss. Collectie TIN.

Foto: Ulli Weiss. Collectie TIN.

Fragment uit Romeo en Jeanette

Naar: Jean Anouilh. Regie: Shireen Strooker. Muziek: Bram Vermeulen. Gezelschap: Het Werkteater, 1988. Met: Shireen Strooker en Kenneth Herdigein. Collectie TIN.

Fragment Wie doet Somberman

Naar: Remco Campert. Regie: Shireen Strooker. Gezelschap: Het Werkteater, 1985. Met: Hans Man in 't Veld, Judith Hees, Kenneth Herdigein, Bram Vermeulen, Eddie B. Wahr. Collectie TIN.

Voorstellingen

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die tot en met het seizoen 1982/1983 onder naam Koöperatieve Vereniging Het Werkteater als producent in première zijn gebracht en voor zover geregistreerd in de Productiedatabase en idem de voorstellingen vanaf seizoen 1983/1984 onder de naam Het Werkteater

Bronnen