De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Biografie

Old Mafaalani (1968) is toneelregisseur en sinds 2009 artistiek leider en algemeen directeur van het Noord Nederlands Toneel. Na haar openingsvoorstelling Medea regisseerde zij tal van voorstellingen waaronder La Divina Commedia, Elf Minuten, Teiresias, Hamlet, Misdaad en Straf, Fellini en De Laatkomer.

Na haar studies Film- en Televisiewetenschap, Germanistiek, Anglistiek en Politicologie in Bochum en Theaterwetenschap in Amsterdam begon Mafaalani in 1995 bij het Grand Theatre in Groningen (Harige Machines). Daarna volgden regies in Brussel bij de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (Macbeth), Kölner Schauspielhaus (Othello) en American Repertory Theatre Boston/Cambridge (Wings of Desire van Wim Wenders en Peter Handke). In 2002 werd ze huisregisseur bij Toneelgroep Amsterdam waar zij naast Hemel boven Berlijn twee Shakespeares maakte: Romeo en Julia en Koopman van Venetië. Van 2008 - 2016 was zijn artistiek leider van het Noord Nederlands Toneel.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die zij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij zij de dramaturgie deed

Idem de voorstellingen waarbij zij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de samenstelling van een voorstelling door haar

Idem voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Idem voor het decor

Idem voor de kostuums

Idem voor het licht

Artistieke loopbaan

Mafaalani regisseerde in haar begincarrière werkplaatsproducties in de Nes, Theater Kikker en bij Fact. Vervolgens heeft Mafaalani onder de vleugels van Toneelgroep Amsterdam producties geregisseerd; De Koopman van Venetië (2001) Romeo en Julia (2004) en Hemel boven Berlijn (2006).

NNT: Ola Mafaalani was artistiek leider en algemeen directeur van het Noord Nederlands Toneel (2009-2016). Na haar openingsvoorstelling Medea (2009) regisseerde zij tal van voorstellingen waaronder La Divina Commedia, Elf Minuten, Teiresias, Hamlet, Misdaad en Straf, Fellini, De Laatkomer en Borgen.

Overig

Fragment uit de speech – De staat van het Theater, 2015: ‘Word ik in gelijke gevallen gelijk behandeld als een vluchteling? Ja of nee? Kunstenaars krijgen nu de plicht te herinneren aan de meest simpele rechten, want wij weten: de simpele rechten komen wij niet na. Wij zijn machtig, want wij creëren wat nog niet bestaat. Wij moeten alles op het spel durven zetten om de naam kunstenaar weer eer aan te doen. Invloed willen. Theater moet weer een noodzakelijke plek worden waar mensen samenkomen. Theater moet invloed nemen, dat is onze taak. Het geweten zijn.’

Prijzen

Mafaalani won in 2000 de Erik Vos-prijs; de aanmoedigingsprijs voor beginnende theatermakers. Naar de mening van de jury ontwikkelt Mafaalani een “geheel eigen handschrift dat expressief van vorm en emotioneel explosief is”. De regisseuse heeft enkele succesvolle producties bij Fact gemaakt, zoals Westkaai (1998) en The Sorry Saint (1999), naast de Toneelschuurproductie Ten Liefde (1999).

Bronnen