Die Haghespelers (1913-1917)
Naam | Die Haghespelers (1913-1917) |
---|---|
Opgericht | 1913 |
Opgeheven | 1917 |
Genre | Toneel |
Informatie
Onder de naam Die Haghespelers (1913-1917) zijn de première voorstellingen uit de genoemde periode geregistreerd van het Nederlands toneelgezelschap onder leiding van de acteur en regisseur Eduard Verkade (1878-1961). Een gezelschap onder zijn leiding en met dezelfde naam bestond echter al sinds 1908, zie daarvoor De Hagespelers (1907-1912). Later zouden er nog meerdere toneelgezelschappen volgen onder de naam Hagespelers en onder leiding van Verkade, zie o.a. De Hagespelers in het Rika Hopper Theater (1934-1936).
Verkade zelf debuteerde in 1903 als voordrachtskunstenaar. Na een engagement te hebben aanvaard bij de Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel, kwam Verkade in 1908 met zijn eigen gezelschap: De Hagespelers. Dit gezelschap handhaafde zich tot 1911. Financieel ging het Verkade niet voor de wind. Hij besloot met een beperkte bezetting naar Indonesië te vertrekken om geld te verdienen en zijn blik te verruimen. Na terugkomst startte Verkade opnieuw met een gezelschap: Die Haghespelers (1913-1917). Het gezelschap was gevestigd in een eigen Schouwburg aan de Herengracht te 's-Gravenhage. De spelers van het gezelschap hadden één ding gemeen. Ze waren jong en zetten zich af tegen de traditionale speeltstijl. Dit in de hoop een nieuw repertoire en een nieuwe speelstijl aan de man te brengen.
Verkade legde per 1 mei 1917 zijn functie neer. Dit omdat hij zes maanden later zou beginnen met zijn nieuwe baan: artistiekleider van Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel. Voor een zomerexploitatie met Die Haghespelers ontbrak hem de tijd. Daar hij met de spelers echter een contract voor één jaar had afgesloten, moest er een speciale regeling komen. Verkade riep de hulp in van de Nederlandsche Toneelkunstenaarsvereeniging (N.T.K.V.). Dankzij de adviezen van Mr. Jules Keizer, de juridische adviseur van de N.T.K.V., ontstond er een goede samenwerking tussen de N.T.K.V. enerzijds en de directie (Johan Brandenburg, Dirk Verbeek en Eduard Verkade) van het gezelschap anderzijds. Verkade besloot zijn rechten op het Theater Verkade voor twee volgende jaren en zijn gehele apparatuur in die zaal voor 15.000,-. te verkopen. De opbrengst stortte hij in de toneelspelerskas, waarmee de salarissen voor de helft waren veilig gesteld tot 1 september 1917. Het restant kon met spelen worden bijverdiend.
Wat er met het gezelschap na het vertrek van Verkade verder gebeurd is, is niet meer te reconstrueren. Waarschijnlijk is het een stille dood gestorven.
Repertoire o.m.: Candide (G.B. Shaw), Onweer (A. Strindberg), De ernst van Ernst (O. Wilde), Literatuur (A. Schnitzler), Hedda Gabler (H. Ibsen), Hamlet (W. Shakespeare) en Nina (Pinero).
Enkele spelers: Enny Vrede, Tilly Lus, Herman Kloppers, Hetty Beck en Paul Huf.
Voorstellingen
Een chronologisch en daaronder een link naar alfabetisch overzicht van de voorstellingen die onder deze naam als producent in première zijn gebracht, voor zover geregistreerd in de productiedatabase
- Het alfabetisch overzicht van deze voorstellingen
Bronnen
- Productiedatabase
- David Gribnau, Inventaris van het archief van Die Haghespelers (1913/1917), Theater Instituut Nederland, 1995.
- wikipedia