De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Portret van Liesbeth Coltof 361276.jpg


Liesbeth Coltof, 2006. Foto: Roel Bogaards.

NaamLiesbeth Coltof
Geboren1954
BeroepArtistiek leider, Regisseur
DisciplineToneel
TrefwoordenJeugdtheater

Liesbeth Coltof (1954) is regisseur jongerentheater en artistiek leider.

Biografie

Liesbeth Coltof volgde een docentenopleiding voor het vak kunstzinnige vorming in Utrecht. Tijdens deze opleiding richtte ze samen met andere studiegenoten het jeugdtheatergezelschap Lijn Negen op. Daarna volgde Theater Eldorado. Samen met Pauline Mol, de andere prominente theatermaker op het terrein van jeugdtheater, brak ze hier in 1987 door met de voor het jeugdtheater belangrijke voorstelling Dag Monster. Dag Monster is gebaseerd op het sprookje De Schone en het beest en gaat over de ontwikkeling van een meisje tot een jonge vrouw. De mannenrollen werden in dit stuk ook door vrouwen gespeeld.

In 1989 wordt Coltof artistiek leider van Huis aan de Amstel. Ze maakt vernieuwende stukken die zowel jongeren als volwassenen aanspreken. Ze bewerkt oude en moderne klassiekers als Hamlet van William Shakespeare en De koning sterft van Eugène Ionesco, waarbij de gebeurtenissen vanuit het gezichtspunt van jongeren worden benaderd. Daarnaast is Coltof een geëngageerde theatermaker die daarbij geregeld over de Nederlandse grenzen heen kijkt. De dag dat mijn broer niet thuis kwam (2002) bijvoorbeeld was gebaseerd op het leven in een vluchtelingenkamp op de Westelijke Jordaanoever.

In 2009 fuseren de jeugdtheatergroepen Huis aan de Amstel en Theatergroep Wederzijds tot de Toneelmakerij, waar ze samen met Ad de Bont artistiek leider wordt. Een gezelschap waar experimentele en publieksvriendelijke voorstellingen naast elkaar bestaan en dat zowel in het theater als op locatie speelt. Liefde, dood en oorlog zijn de thema’s die Coltof niet mijdt in de stukken die zij regisseert. Het zijn onderwerpen waarover ouders veelal zwijgen tegenover hun kinderen maar die Coltof met verbeeldingskracht vertaalt voor jongeren zoals in het veelgeprezen De Storm van Shakespeare (2011) (in samenwerking met vormgever Rieks Swarte. Andere voorstellingen van Coltof bij de Toneelmakerij zijn: Spinoza (tekst Roel Adam) en Thaibox Verdriet (tekst Ad de Bont. Ze zoekt in haar producties geregeld samenwerking met jonge makers, studenten en andere kunstenaars. Haar laatste voorstelling bij De Toneelmakerij was De Krijtkring in 2018.

Coltof ontving verschillende nominaties en prijzen voor haar werk. In 1999 kreeg zij de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs voor haar oeuvre en haar betekenis voor het Nederlandse theater.

Op 27 mei 2014 ontving Coltof op het wereldcongres van ASSITEJ de Honorary President Award in ontvangst genomen. ASSITEJ kende haar deze prestigieuze prijs vanwege haar buitengewone verdiensten in het jeugdtheater.

Op 5 november 2016 kreeg Colthof Der Faust, een van de belangrijkste Duitse Theaterprijzen. Ze won in de categorie 'Regie Kinder- und Jugendtheater' voor de voorstelling Der Jungen mit dem Koffer, die ze maakte bij het Junges Schauspielhaus Dusseldorf.

In oktober 2018 ontving zij ontving zij de Amsterdamprijs voor de Kunst in de catagorie "Bewezen Kwaliteit" voor het hoogwaardige jeugdtheater dat zij decennia lang regisseerde.

In november 2018 kreeg zij de Zilveren Medaile van Amsterdam voor haar grote onvloed op het Nederlandse jeugdtheater en mede ter gelegenheid van haar afscheid van De Toneelmakerij.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen met een choreografie van haar

Idem de voorstellingen die zij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij zij de dramaturgie deed

Idem de voorstellingen waarbij zij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Idem voor de uitvoering muziek

Idem voor het decor

Idem voor de kostuums

Bronnen