De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

EdwardAlbee.jpg


Wikimedia commons, UH Photographs Collection, 1948-2000.

NaamEdward Albee
Volledige naamEdward Franklin Albee
Geboren12 maart 1928
Virginia
'Overleden16 september 2016
Montauk, N.Y.
BeroepSchrijver
DisciplineToneel
IMDb-profiel
'IBDB-profiel
VIAF-profiel


Edward Albee (1928-2016) was een Amerikaanse toneelschrijver.

Biografie

Albee werd geboren in Washington D.C., maar werd twee weken later geadopteerd en naar Westchester County, New York gebracht. De vader van Albee bezat een aantal theaters, waar Edward vaak rondhing. Hij begon toneelstukken te schrijven toen hij 30 was.

De stukken van Edward Albee zijn onmiskenbaar uniek. Een van zijn hoofdinvloeden is Samuel Beckett geweest en hij wordt beschouwd als een van de eerste Amerikaanse toneelschrijvers van het absurdisme. Zijn stijl is niet zo surrealistisch als die van vele absurdisten, maar de stukken van Albee wijzen op de filosofie dat het leven inherent absurd is.

Hij ontving de Gouden Medaille voor Drama van de American Academy and Institute of Arts and Letters in 1980, en in 1996 de Kennedy Center Honors en de National Medal of Arts. Ook won hij driemaal de Pulitzer Prize voor drama, voor de stukken A Delicate Balance (1966), Seascape (1974) en Three Tall Women (1990-91).

Edward Albee met Al Filreis bij een Kelly Writers House Fellows Program activiteit

Veel werken van Albee zijn in het Nederlands vertaald door Ernst van Altena.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht, c.q. die in Nederland te zien zijn geweest en waarbij hij geregistreerd werd in de Productiedatabase als auteur

Bronnen