De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
(Doorverwezen vanaf Bets Ranucci-Beckmann)
Ga naar: navigatie, zoeken

Het verwisselde kind 154619.jpg


Bets Ranucci-Beckman in Het verwisselde kind, 1930. foto: N.V. Vereenigde Fotobureaux.

NaamBets Ranucci-Beckman
Volledige naamTheodora Elisabeth Beckmann
Geboren18 februari 1877
Bergen op Zoom
Overleden28 juni 1965
Portals Nous, Mallorca
BeroepActeur, Regisseur, Auteur, Schrijver, Vertaler
DisciplineToneel
IMDb-profiel
VIAF-profiel

Biografie

Bets Ranucci-Beckman (1877 - 1965) was een Nederlandse actrice, regisseuse en schrijfster. In de Productiedatabase staat zij ook geregistreerd als Bets Ranucci-Beckmann.

Betsy Beckman ging twee jaar naar de Amsterdamse Toneelschool waar zij in mei 1898 met goede cijfers overging naar de derde klas. Omdat zij een contract aangeboden kreeg door Jan C. de Vos jr., die leraar was op de Toneelschool en acteur/regisseur bij de Vereenigde Rotterdamsche Tooneelisten van Le Gras en Haspels, maakte zij de Toneelschool niet af maar debuteerde aan het begin van seizoen 1898/1899 bij dit gezelschap. Na haar huwelijk in augustus 1905 heeft zij uitsluitend onder de naam Bets Ranucci-Beckman gewerkt.

Van 1921-1924 leidde Ranucci-Beckman Comedia, het Haagse stadsgezelschap. In 1934 speelde ze mee in de film Dood Water. De film vertelde over vissers die brodeloos raakten vanwege de bouw van de Afsluitdijk in 1932. De film werd op het filmfestival van Venetië bekroond met een Gouden Leeuw voor het beste camerawerk.

In 1941 trouwde Ranucci-Beckman voor een tweede maal (haar eerste huwelijk was in 1905 met Camillus Umbertus Ranucci) , met Dirk Verbeek maar ze bleef onder de naam Ranucci-Beckman werken. Verbeek behoorde twintig jaar eerder met haar, De Lobo’s en Constant en de Van Kerckhovens, tot de oprichters van Comoedia, de voorloper van de Nederlandse Comedie. Ranucci-Beckman was verbonden aan het Hofstadtooneel in de jaren dertig en tot 1947 aan de latere afsplitsing van het Hofstadtooneel, het Residentie Tooneel, het nieuwe gezelschap van Dirk Verbeek.

Naast actrice genoot Ranucci-Beckman bekendheid als regisseuse. Zo regisseerde en speelde ze in 1946 voor het Residentie Tooneel De heilige vlam van William Somerset Maugham. In hetzelfde jaar regisseerde ze Arsenicum en oude kant van Joseph Kesselring.

Ranucci-Beckman schreef een groot aantal theaterstukken en eenakters. In 1932 schreef ze voor toneeldiva Fien de la Mar het jubileumstuk Marie Louise, ter ere van Fiens 12,5 jarig toneeljubileum.

Ranucci-Beckman manifesteerde zich verder als vertaalster van met name blijspelen zoals Hay Fever van Noel Coward en Tutto per bene van Luigi Pirandello. In 1960 vertaalde ze voor de televisie de komedie Les Hussards van P.A.Bréal. Ze beschreef in Tienduizend kaarsen. Komedianten in en buiten de schouwburg (1933) het leven van komedianten.

Lessen in laster 94693.jpg Uitkomst 158917.jpg

Links: V.l.n.r. (vooraan:) Evert Burema, Fie Carelsen, Bets Ranucci-Beckman, Marty Hansen, (achter:) Johan de Meester, Bob de Lange tijdens een repetitie van Lessen in laster (R. Sheridan), N.V. Het Residentie Tooneel, 1938/1939. Foto: N.V. Vereenigde Fotobureaux. Rechts: V.l.n.r. Bets Ranucci-Beckman, Tilly Lus, Wilhelmina van der Lugt Melsert, Henri van Ees in Uitkomst (Herman Heijermans), De Haghespelers, 1915. Foto: M.M. Couvée.

Zie ook wikipedia

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden, alsmede zijn overige bijdragen aan voorstellingen, voorzover geregistreerd in de Productiedatabase.

 
Deftige straat - Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel (K.V.H.N.T.) - 1931-04-18
Hoe zalig als de jongenskiel... - Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel (K.V.H.N.T.) - 1931-09-26
Een glas water - N.V. Het Residentie Tooneel - 1940-05-05
In Koning Karel's gouden dagen - N.V. Het Residentie Tooneel - 1941-01-01
Een lentedag van 's morgens acht tot middernacht - N.V. Het Residentie Tooneel - 1941-05-11
Pygmalion - N.V. Het Residentie Tooneel - 1946-09-19

Bronnen