De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Affiche Domheidsmacht - Toneelgroep Het Masker (1933-1947) - 1942-01-17.jpg


Affiche van voorstelling van Toneelgroep Het Masker uit 1942.

NaamToneelgroep Het Masker (1933-1947)
Opgericht1933
DisciplineToneel


Informatie

Else Mauhs en Jacques de Haas in In den nacht van 17 april, Toneelgroep Het Masker, 1933. Foto: N.V. Vereenigde Fotobureaux. Collectie TIN.
Tooneelgroep Het Masker werd in mei 1933 in Amsterdam opgericht door Ko Arnoldi en Jan Musch, die tot dan deel uit hadden gemaakt van het (inmiddels failliete) gezelschap N.V. Het Schouwtooneel. Arnoldi en Musch vormden de directie en gaven samen met Else Mauhs artistieke leiding aan het gezelschap.

Het Masker was een 'enkelvoudig gezelschap', wat betekende dat men het gezelschap niet wenste te splitsen om gelijktijdig verschillende voorstellingen op verschillende plaatsen te kunnen geven, zoals bijvoorbeeld bij het Rotterdamsch-Hofstad Tooneel gebruikelijk was.

Samen met Arnoldi en Musch gaan o.a. de vaste krachten Jacques de Haas, Henny Kemler, Daan van Ollefen sr. en Jan Helleman van Het Schouwtooneel over naar Het Masker. Else Mauhs had eerder alleen als gast bij Het Schouwtooneel gespeeld.

In de oorspronkelijke 'line-up' voor '33-'34 worden verder genoemd: Marie Holtrop, Nell Koppen, Ank van der Moer, Lize Servaes, Mary Smithuysen, Johan Brandenburg (jr.), Adriaan van Hees en Anton Ruys.

In de loop van het eerste seizoen voegen zich nog (soms tijdelijk) een aantal actrices en acteurs bij het gezelschap. In volgorde van opkomst: Henriëtte van Kuyk, Georgette Reyewski, Jos Liesting, Yard van Staalduynen, Emile van Stuwe, Valk van Spiegel, John Gobau, Willem de Vries, Maurits van Praag en Sam Parser.

Voorstellingen

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die deze groep in première heeft gebracht en voor zover geregistreerd in de Productiedatabase

Bronnen