Biografie
Bob Oosthoek (1912-1944) was een Nederlandse acteur en toneeldirecteur. Hij bracht zijn schooltijd door in Rotterdam, waar hij het Erasmus Gymnasium bezocht. De aanleg voor toneel, die zich daar al openbaarde, deed hem in 1931 besluiten naar de Toneelschool, Amsterdam te gaan.
Direct na zijn eindexamen in 1934 werd hij geëngageerd bij Cor van der Lugt Melsert. Hij speelde, regisseerde bij het Residentie Tooneel, zette in 194l met Tonny Bok het Jong Rotterdamsch Tooneel op (nooit van de grond gekomen) en gaf toneellessen.
Dit bleef hij doen tot in 1942 de Kultuurkamer in werking trad. Oosthoek ging in het verzet, verleende hulp aan Joodse landgenoten en ondergedoken Nederlandse militairen, stichtte een vervalsingscentrale en werkte mee aan de illegale pers. Eind 1943 werd hij aangezocht om bepaalde controverses in de L.O. op te heffen, maar hij werd in augustus 1944 gearresteerd en overgebracht naar het "Oranjehotel", de Scheveningse gevangenis. Via het kamp in Amersfoort zou hij naar Neuengamme worden getransporteerd, maar hij vond de dood toen hij, naar wordt aangenomen, poogde uit de trein te ontsnappen nabij Hengelo. Koningin Wilhelmina verleende hem posthuum het Verzetskruis.
Bob Oosthoek was gehuwd met voordrachtskunstenares Hélène Oosthoek, die ook verbale expressie gaf.
In Den Haag is een straat naar hem genoemd. Op een wand in De Koninklijke Schouwburg wordt Oosthoek met een tekst herdacht.
Theater CV
Bob Oosthoek heeft bijgedragen aan 40 productie(s).
Bob Oosthoek heeft gewerkt in de volgende functies:
- BeeldtAf - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
- Regie - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
- Uitvoerende - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
Het gehele overzicht van voorstellingen waaraan Bob Oosthoek heeft meegewerkt, voor zover geregistreerd in de Theaterencyclopedie:
NB: Bij de carrièreoverzichten zijn de voorstellingen gekoppeld aan de premièredatum. Het kan echter voorkomen dat personen niet aan de première meewerkten, maar pas later bij de voorstelling betrokken raakten.
Zie ook
- Interview over Bob Oosthoek in het verzet tijdens de oorlogsjaren.
- Longread Tubantia over de laatste dagen van Bob Oosthoek.
Bronnen
- Acteurs- en Kleinkunstenaars-Lexicon van Piet Hein Honig, 1984
- Productiedatabase