De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Nederlandse Opera (1986-2014)

De Nederlandse Opera (kortweg DNO) was het belangrijkste operagezelschap van Nederland van 1986 tot 2014. Voorlopers van DNO zijn de De Nederlands(ch)e Opera (1946-1965) en De Nederlandse Operastichting (1965-1985). Sinds februari 2014 worden de operaproducties geproduceerd onder naam De Nationale Opera.

Stagionegezelschap

In 1946, direct na de Tweede Wereldoorlog, werd de De Nederlandsche Opera opgericht, kort nadat de Nederlandse overheid voor het eerst in de geschiedenis de podiumkunsten structureel was gaan subsidiëren. Vaste speelplaats was de Stadsschouwburg in Amsterdam. In 1965 werd De Nederlands(ch)e Opera opgevolgd door De Nederlandse Operastichting (1965-1985). Tegelijkertijd verandert het van een repertoire gezelschap met een vast ensemble, in een zogenaamd stagionegezelschap: voor iedere productie worden andere solisten en een ander artistiek team aangetrokken.

Na de verhuizing naar het nieuw gebouwde Muziektheater, in 1986, heet het gezelschap De Nederlandse Opera (DNO) en wordt het naast Het Nationale Ballet vaste bespeler van Het Muziektheater in Amsterdam.

Sinds Pierre Audi in 1988 artistiek directeur van het gezelschap werd, heeft DNO snel aan reputatie gewonnen en kan Amsterdam zich voor het eerst in zijn geschiedenis verheugen over belangstelling van de internationale operawereld. Audi ensceneerde onder meer een Monteverdi-cyclus, maar ook de complete Ring des Nibelungen. Daarnaast programmeert hij regelmatig modern repertoire, waaronder nieuw werk van Nederlandse (opera)componisten als Louis Andriessen (zie Writing to Vermeer), Guus Janssen en Robin de Raaff.

Op 1 januari 2013 is de De Nederlandse Opera samen met Het Nationale Ballet en Het Muziektheater gefuseerd tot één stichting. Sinds 17 februari 2014 heet deze nieuwe organisatie Nationale Opera & Ballet, tevens de nieuwe naam van het theater, en worden de operaproducties gepresenteerd onder de naam De Nationale Opera.

Overzicht premières nieuwe producties

Voor een overzicht van premières van nieuwe producties van De Nederlandse Opera (1986-2014) zie: Producties De Nederlandse Opera

Externe links

Zie ook


Bronnen