De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Portret van Jacques Commandeur 366600.jpg


Portret van Jacques Commandeur door Godfried de Groot. Collectie TIN.

NaamJacques Commandeur
Geboren26 februari 1935
's-Gravenhage
Overleden29 december 2008
Amsterdam
BeroepActeur
DisciplineToneel
IMDb-profiel
VIAF-profiel

Biografie

Jacques Commandeur (1925-2008) was een Nederlands acteur. Na zijn debuut in 1960 bij het Rotterdams Toneel speelde Jacques Commandeur jarenlang in de Stadsschouwburg Amsterdam, aanvankelijk voor De Nederlandse Comedie en later voor Toneelgroep Amsterdam.

Hij was ook verbonden aan Toneelgroep Centrum, waar hij veel oorspronkelijk Nederlands repertoire speelde, zoals De verzoeking naar de novelle van Hugo Claus, Keefman naar een verhaal van Jan Arends en de vader in Gerben Hellingas bewerking van Kees de jongen naar het boek van Theo Thijssen. In de jaren 60 en 70 gaf hij les op de De Amsterdamse Toneelschool. In 2001 is hij met toneelpensioen gegaan.

Hij werkte mee aan vele tv-producties. Bij het televisiepubliek is Commandeur vooral bekend door zijn rol van 'Patiënt nr. 4' in de televisieserie Wij, Alexander en door zijn rol naast Willeke Alberti in De kleine waarheid.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij de dramaturgie deed

Foto's

De gelijkbenigen 103011.jpg En een kleine jongen zal ze hoeden 179295.jpg

Links: Willem Nijholt, Guido de Moor, Thera Verheugen, Jacques Commandeur in De gelijkbenigen, Rotterdams toneel 1960. Foto: Hans Croiset. Rechts: Dik Boutkan, Jacques Commandeur, en Marlies Heuer in En een kleine jongen zal ze hoeden, Toneelgroep Amsterdam 1991. Foto: Ben van Duin. Collectie TIN.

Mooi weer vandaag 179353.jpg Mooi weer vandaag remake 179731.jpg

Links: Sigrid Koetse, Casper Grimbère, Jacques Commandeur, Kitty Courbois en Joop Admiraal in Mooi weer vandaag, Toneelgroep Amsterdam 1993. Rechts: Jacques Commandeur en Joop Admiraal in Mooi weer vandaag (remake), Toneelgroep Amsterdam 1999. Foto's: Annaleen Louwes. Collectie TIN.

Externe Links

Bronnen