De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Moer-Portret1.jpg


Ank van der Moer, 1955. Fotograaf onbekend.

NaamAnk van der Moer
Volledige naamAnna Maria van der Moer
Geboren23 januari 1912
Amsterdam
Overleden28 maart 1983
Amsterdam
BeroepActeur
DisciplineToneel
IMDb-profiel
VIAF-profiel

Een Leven Lang Theater: Ank van der Moer

Eenlevenlangtheater: Ank van der Moer

Portret van Ank van der Moer in een voordracht 111151.jpg Portret van Ank van der Moer 111136.jpg Portret van Ank van der Moer 111137.jpg Portret van Ank van der Moer 111138.jpg

Ank van der Moer. V.l.n.r. 1932 tijdens een voordracht. Foto: N.V. Vereenigde Fotobureaux; ca. 1960. Foto: Frits Lemaire/MAI; ca. 1960. Foto Lemaire en Wennink/MAI; 1971. Foto Jutka Rona.

"De koningin van het Leidseplein". Het is de vorstelijke bijnaam van één van de grootste actrices van de vorige eeuw: Ank van der Moer (Amsterdam, 23 januari 1912 - Amsterdam, 28 maart 1983). Met een ontembare speeldrift schitterde zij in ruim 175 stukken. De actrice leek geboren te zijn voor het spelen van grote klassieke vrouwenrollen als Vondels Badeloch, Iphigeneia (van zowel Euripides als Goethe) en Lady Macbeth, maar maakte dezelfde verpletterende indruk in meer moderne stukken als Albee’s Wie is bang voor Virginia Woolf?, De getatoeëerde roos van Tennessee Williams en Tsjechovs De drie zusters, waarin zij zich vereenzelvigde met haar rol van de middelste zus Masja: "Masja lijkt op mij, ik had het kunnen zijn. In de omstandigheden waarin Masja verkeerde in dat huis, zou ik mij net zo hebben kunnen gedragen."

Ank van der Moer haalde graag de Amerikaanse actrice Bette Davis aan wanneer haar werd gevraagd om haar eigen grote en ongrijpbare talent te omschrijven: "Ik leer mijn tekst en God doet de rest...". Bij de pogingen die anderen ondernamen vielen vaak de woorden ‘ongeremd’ en ‘ongeëvenaard natuurlijk’.

Naast de grote bewondering die de actrice oogstte voor haar frisse speltechniek, viel men ook massaal voor haar fysieke verschijning. Die imposante houding, dat gezicht met die krachtige trekken, die ongepolijste bewegingen. Het waren kenmerken die uitstekend pasten bij de klassieke vrouwen die zij zo vaak gestalte gaf. En dan was er nog die stem. Die hese, lenige stem ‘vol klank’. Of zij zich nu waagde aan de versvormen van Shakespeare of aan een barokke vertaling van dichter Boutens: alle teksten werden kraakhelder uitgesproken.

Via het menu bovenaan op deze pagina, vindt u een overzicht van het leven en werk van deze bijzondere actrice.

Zie ook haar biografie op de website van Resources Huygens.

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Theater/Dans

Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die zij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij zij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de vertaling

Idem voor de kostuums

Idem de voorstellingen waarvoor zij geregistreerd werd als producent

Bronnen