De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Informatie

Wie is bang voor Virginia Woolf? van Edward Albee vertaald door Gerard Reve

De Nederlandse Comedie

Seizoen: 1963/64, 1964/65, 1965/66, 1966/67

Regie: Henk Rigters

Dramaturgie: Th. Lammertse

Decorontwerp: Edo Spier

Uitvoerenden: Ank van der Moer, Han Bentz van den Berg, Femke Boersma, Hans Boswinkel

Foto's

Ank van der Moer als Martha in Wie is bang voor Virginia Woolf, Nederlandse Comedie, 1964-66. Foto: Lemaire en Wennink/MAI. Collectie TIN. Ank van der Moer en Han Bentz van den Berg als Martha en George in Wie is bang voor Virginia Woolf, Nederlandse Comedie, 1964-66. Foto: Lemaire en Wennink/MAI. Collectie TIN. Han Bentz van den Berg als George, Femke Boersma als Honey Wie is bang voor Virginia Woolf, Nederlandse Comedie, 1964-66. Foto: Lemaire en Wennink/MAI. Collectie TIN. Han Bentz van den Berg als George, Will van Selst als Nick in Wie is bang voor Virginia Woolf, Nederlandse Comedie, 1964-66. Foto: Lemaire en Wennink/MAI. Collectie TIN. Ank van der Moer als Martha in Wie is bang voor Virginia Woolf, Nederlandse Comedie, 1964-66. Foto: Lemaire en Wennink/MAI. Collectie TIN. Ank van der Moer, op de achtergrond Will van Selst en Femke Boersma als Nick en Honey in Wie is bang voor Virginia Woolf, Nederlandse Comedie, 1964-66. Foto: Lemaire en Wennink/MAI. Collectie TIN.

Han Bentz van den Berg als George, Hans Boswinkel als Nick in Wie is bang voor Virginia Woolf, Nederlandse Comedie, 1964-66. Foto: Lemaire en Wennink/MAI. Collectie TIN.

Video (registratie van het laatste bedrijf)

Van deze voorstelling is een half uur (het laatste bedrijf) geregistreerd door het toenmalige Theater Klank en Beeld, in 1966. Nick en Honey worden in daarin gespeeld door Will van Selst en Femke Boersma.

De publicatie van deze voorstellingsregistratie werd mogelijk gemaakt door Stichting Melanie in het kader van de crowdfundingsactie Zijn/Niet Zijn in 2015 via Voordekunst.nl. Omdat Edward Albee echter geen toestemming wilde geven voor de publicatie van deze registratie op de Theaterencyclopeide, is de video helaas van deze pagina verwijderd.

StichtingMelanie.jpg

Over deze voorstelling

Dit klassieke toneelstuk werd geschreven in 1961 door de Amerikaanse toneelschrijver Edward Albee, die er een Tony Award voor ontving.

In deze voorstelling door De Nederlandse Comedie van Wie is bang voor Virginia Woolf? speelde Ank van der Moer een van haar grootste rollen en haar Martha is legendarisch geworden in de Nederlandse theatergeschiedenis. Tegenspeler was Han Bentz van den Berg als haar medogenloze echtgenoot. Hans Boswinkelspeelde de rol van Nick en Femke Boersma de rol van Honey. Later werd de rol van Hans Boswinkel overgenomen door Will van Selst.

De Nederlandse Comedie was in die tijd het toonaangevende toneelgezelschap in Amsterdam. Han Bentz van den Berg en Ank van der Moer maakten ruim drie seizoenen lang furore in Edward Albee’s Wie is er bang voor Virginia Woolf, het meest gespeelde stuk uit de jaren zestig.

Bronnen