De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Publiekstheater (1972-1987) was een toneelgezelschap in Nederland.

Informatie

Het gezelschap werd in 1972 opgericht na de perikelen rondom de toneelvernieuwing, culminerend in de Aktie Tomaat. Op 22 september 1972 concludeerde de Amsterdamse Kunstraad dat er een andere invulling moest komen voor de Stadsschouwburg in Amsterdam waar jarenlang de Nederlandse Comedie de hoofdbespeler was geweest. Acteur en regisseur Hans Croiset kreeg fiat om zijn plan om een nieuwe theatergroep te formeren die daar kon spelen op te richten.

Croiset begon met het formeren van een klein kerngezelschap en wilde vier theaterproducties per jaar gaan maken. Samen met het gezelschap ensceneerde hij het grote wereldrepertoire waarin een prominente rol werd gegeven aan onder meer de stukken van Bertolt Brecht en William Shakespeare voor een groot publiek. Opdracht was een repertoirekeus die aan moest haken op de toneelontwikkelingen van die tijd en die maatschappelijk herkenbaar en relevant dienden te zijn. Croiset formeerde een groep waarvan de kern bestond uit een aantal acteurs van de Nederlandse Comedie, waaronder Max Croiset, Sigrid Koetse en Jan Retèl aangevuld met een aantal spelers van een wat jongere generaties als Eric Schneider, Lou Landré en Petra Laseur.

Na een redelijk succesvol verlopen eerste seizoen ontstond in de jaren erna een hecht gezelschap dat in staat bleek veertien jaar lang in de Stadsschouwburg hoofdbespeler te blijven met een constant niveau van kwaliteitsproducties. In het tweede seizoen betrok Croiset Ton Lutz bij het gezelschap, eerst als gastregisseur en later ook als artistiek leider. Lutz en Croiset zouden in totaal samen acht jaar leiding geven aan de groep en hierna bleef Lutz artistiek leider tot zijn pensionering in 1987.

In 1987 fuseerde het gezelschap met de Toneelgroep Centrum tot het nieuwe gezelschap Toneelgroep Amsterdam.

Winkeldochters Auteur: Ger Thijs. Regie: Peter de Baan. Gezelschap: Publiekstheater, 1982-1983. Met: Annet Nieuwenhuijzen, Rudi van Vlaenderen. Collectie TIN.

Foto's

Hamlet 96584.jpg Largo desolato 96716.jpg

Links: Pierre Bokma en Hans Croiset in Hamlet, Publiekstheater 1986. Rechts: v.l.n.r. Rense Royaards, Bob van Tol, Adriaan Adriaansen, Marijke Beversluis in Largo desolato, Publiekstheater 1987. Foto's: Kees de Graaff.

Archief Publiekstheater

Het archief van het Publiekstheater bevindt zich in de Collectie TIN.

Voor het raadplegen van de collectie TIN, zie Catalogus Bijzondere Collecties UvA Uitvoerende kunsten

Publicatie

  • Voor een uitgebreide geschiedenis van het Publiekstheater, zie: Xandra Knebel, (Het) Publiekstheater, Amsterdam 2013.

Voorstellingen

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die onder de naam van dit gezelschap als producent in première zijn gebracht, al of niet in samenwerking met andere theaterorganisaties en voor zover geregistreerd in de Productiedatabase

Bronnen