De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Panamalaan, Amsterdam.JPG


Gedicht Gerrit Kouwenaar; vormgeving Kees Nieuwenhuijzen. Panamalaan, Amsterdam

NaamGerrit Kouwenaar
Geboren9 augustus 1923
Amsterdam
'Overleden4 september 2014
BeroepDichter, Schrijver
DisciplineToneel
'DBNL-profiel
IMDb-profiel
VIAF-profiel

Gerrit Kouwenaar (1923-2014) was een Nederlands dichter en prozaschrijver.

Biografie

Hij debuteerde in de Tweede Wereldoorlog met een aantal clandestiene uitgaven, waaronder Vroege voorjaarsdag. Hij schreef in die jaren voor het communistische verzetsblad De Waarheid en na de bevrijding voor Het Vrije Volk.

Hij was verbonden aan het tijdschrift Reflex), en kwam in contact met de Experimentele Groep in Holland en later met het experimentele kunstenaarsgezelschap Cobra. In 1949 publiceerde hij samen met de Cobra-schilder Constant Goede morgen haan, een combinatie van gedichten en tekeningen (Peinture-mots). Aanvankelijk een meer sociaal en politiek bewogen experimentele dichter, later is zijn werk meer gericht op het taalgebruik in de poëzie. Kouwenaar streeft naar poëzie die autonoom is en voor zichzelf spreekt. Kouwenaar maakte ook talrijke vertalingen van toneelstukken o.a. van Brecht, Dürrenmatt, Hochhuth, Weiss, Kroetz, Sartre, Tennessee Williams, Stoppard, Osborne en Pinter.

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht, c.q. die in Nederland te zien zijn geweest en waarbij hij geregistreerd werd in de Productiedatabase als auteur, alsmede zijn overige bijdragen aan voorstellingen

 
Don Juan - Holland Festival - 1964-06-26
Het is maandag - Stichting Werkgroep Poëzie Hardop - 1977-10-03
Op Sint Juttemis - Cabaretgroep De Harde Kern - 1991-05-03
Over poezen geschreven - Stichting Rein Edzard Produkties - 1991-05-16
Van epos tot opus - Henk van Ulsen - 2003-09-16
Uur U - Theater van de Verloren Tijd - 2004-04-25
LovLab 6.0 - Theater van de Verloren Tijd - 2006-09-08

Prijzen

  • 1958 - Poëzieprijs van de gemeente Amsterdam voor De mensen zijn geen goden
  • 1961 - Poëzieprijs van de gemeente Amsterdam voor Zou een hand
  • 1962 - Jan Campertprijs voor De stem op de 3e etage
  • 1963 - Poëzieprijs van de gemeente Amsterdam voor Zonder namen
  • 1967 - Henriette Roland Holst-prijs voor zijn gehele oeuvre
  • 1967 - Martinus Nijhoffprijs voor zijn toneelvertalingen
  • 1970 - P.C. Hooft-prijs voor zijn gehele oeuvre
  • 1989 - Prijs der Nederlandse Letteren voor zijn gehele oeuvre
  • 1997 - VSB Poëzieprijs voor De tijd staat open
  • 2004 - Karel Van de Woestijneprijs voor Totaal witte kamer
  • 2009 - Prijs voor Meesterschap van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde

Bibliografie

  • 1941 - Vroege voorjaarsdag
  • 1946 - Uren en sigaretten (twee novellen)
  • 1949 - Goede morgen haan (gedichten)
  • 1950 - Negentien-nu (roman)
  • 1951 - Ik was geen soldaat (roman)
  • 1953 - Achter een woord (gedichten)
  • 1955 - Vijf 5-tigers (bloemlezing)
  • 1956 - Hand o.a. (gedichten)
  • 1956 - Val, bom (proza) (herziene versie in 1963)
  • 1957 - De ondoordringbare landkaart
  • 1958 - Het gebruik van woorden
  • 1960 - De stem op de 3e etage (gedichten)
  • 1960 - Gedichten 1960 (gedichten)
  • 1961 - Weg verdwenen (gedichten)
  • 1962 - Zonder kleuren (gedichten)
  • 1962 - Zonder namen (gedichten) (herziene versie in 1965)
  • 1964 - Sinaia (gedichten)
  • 1964 - St. Helena komt later
  • 1965 - Autopsie/anoniem (gedichten)
  • 1969 - Honderd gedichten (gedichten)
  • 1971 - Data/decors (gedichten)
  • 1974 - Landschappen en andere gebeurtenissen (gedichten)
  • 1978 - Volledig volmaakte oneetbare perzik (gedichten)
  • 1982 - Gedichten 1948-1978 (gedichten)
  • 1982 - Het blindst van de vlek
  • 1987 - Het ogenblik: terwijl
  • 1989 - Een eter in het najaar
  • 1991 - Een geur van verbrande veren
  • 1993 - Er is geen elders waar het anders is
  • 1996 - De tijd staat open
  • 1998 - Een glas om te breken
  • 1998 - Helder maar grijzer
  • 2002 - Totaal witte kamer'
  • 2005 - Het bezit van een ruïne
  • 2008 - Vallende stilte (een keuze uit eigen werk)

Externe link

Bronnen