Toneelgroep Baal
Groepsfoto Toneelgroep Baal, 1973. Foto: Co-press-studio. Collectie TIN. Achterste rij v.l.n.r. Rudolf Lucieer, Tom Diderich, Hans Verhoeven, Hans Kuypers, Leonard Frank, Johan Vonk; Voorste rij v.l.n.r. Leen Jongewaard, Carol van Herwijnen, Els Ingeborg Smits, Kitty Courbois, Marjon Brandsma, Hans Dagelet.
Naam | Toneelgroep Baal |
---|---|
Opgericht | 1973 |
Genre | Muziektheater, Toneel |
Informatie
Dit gezelschap werd in 1973 opgericht door regisseur Leonard Frank. Het gezelschap ging van start met zes vaste acteurs: Kitty Courbois, Marjon Brandsma, Els Ingeborg Smits, Rudolf Lucieer, Carol van Herwijnen en Hans Dagelet. Zakelijk leider was Hans Verhoeven en Willem Breuker werd huismuzikant en -componist. Leonard Frank wilde met Baal maatschappelijk betrokken en politiek geëngageerd theater maken. Het gezelschap is vernoemd naar het toneelstuk Baal van Bertolt Brecht en dit was ook de eerste productie van het nieuwe gezelschap. Deze eerste voorstelling was meteen een groot succes. In het vijftienjarige bestaan van Toneelgroep Baal werden nog twee andere stukken van Brecht op de planken gebracht: Getrommel in de nacht en Moeder Courage. Daarnaast werden er stukken gespeeld van onder andere Peter Handke, Botho Strauss en Thomas Bernhard. Muziek speelde een belangrijke rol in de producties van Toneelgroep Baal en zij hebben mede bijgedragen aan de ontwikkeling van het genre muziektheater in Nederland. In de beginjaren was Toneelgroep Baal vaste bespeler van het Shaffytheater, later verhuisden ze naar Frascati.
Voorstellingen
Een chronologisch en daaronder een link naar een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die onder deze naam als producent in première zijn gebracht, voor zover geregistreerd in de productiedatabase
- Het alfabetisch overzicht van deze voorstellingen
Maquette
Ontwerp voor Leedvermaak door Judith Lansink, 1982. Foto: Ernst Moritz. Collectie TIN.
Scènefoto
Foto van Leedvermaak door Hans Verhoeven. Collectie TIN.
Eén van de belangrijkste voorstellingen van Baal was Leedvermaak die in 1982 in première ging. Met dit stuk brak Judith Herzberg door als toneelschrijver en zij won hiervoor de Prijs van de Kritiek. Leonard Frank, die het stuk geregisseerd had, won De Prosceniumprijs en actrice Marjon Brandsma won de Theo d'Or.
In oktober 1986 kondigde Leonard Frank aan per seizoen 1988-1989 te stoppen als artistiek leider. Omdat er geen opvolger beschikbaar was werd vervolgens de beslissing genomen om het gezelschap op te heffen. De laatste voostelling van Baal was School for Scandal van Richard Brinsley Sheridan, in een vertaling van Gerrit Komrij, geregisseerd door Leonard Frank.
Bronnen