De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

NaamRob van de Meeberg
Geboren28 augustus 1944
Arnhem
BeroepActeur, Cabaretier
TrefwoordenCabaret
IMDb-profiel
 Website

Biografie

Rob van de Meeberg (1944) is een Nederlands Zanger, acteur, auteur, vertaler en regisseur. Hij begon zijn loopbaan als bassist bij het orkest van Lex van Spall. Hij kwam al snel tot de conclusie dat acteren hem beter paste. Via Frits Lambrechts treedt hij in 1966 toe bij het Cabaret van Jaap van de Merwe. Ook acteert hij bij Toneelgroep Centrum.

Begin jaren zeventig gaat hij zelf cabaret spelen met o.a. Leen Jongewaard en Adèle Bloemendaal. In 1972 start hij samen met Hessel van der Wal Kabaret Honoloeloe. Tien jaar later speelt en schrijft hij voor het muzikale vormingstheater Sater.

In 1987 staat hij in de eerste Nederlandse giga-musical Cats en werkt verder voor de musicals Sweet Charity en A Chorus Line. In de tussentijd regisseert hij en leent zijn stem voor tekenfilms, hoorspelen en de Nederlandstalige versies van diverse films. Hij werkt tot op de dag van vandaag samen met Evert de Vries voor het Amsterdams Kleinkunst Festival, waarin tal van historische theaterfiguren weer tot leven worden gebracht.

Zijn doorbraak vindt plaats in 1996 met het programma Ken-Kan. In dit programma bespreekt Rob van de Meeberg als Wim Kan de actualiteit. In 2003 maakt hij samen met Vera Mann In de schaduw van Brel, een hommage aan Jacques Brel.

Hij werkt voor Jeugdtheater, maar ook voor het Nederlands Operette Theater. De laatste jaren was hij te zien met De getergde mannen, dat heeft moeten stoppen vanwege het overlijden van pianist Martin van Dijk. Ook speelt hij in Willem Ruis, de show van zijn leven en is zich nu aan het voorbereiden op een voorstelling over Leo Fuld.

Verder komen we Rob van de Meeberg regelmatig tegen in diverse Nederlandse televisieseries en bioscoopfilms. Voor de rol als bekende Nederlander is hij net wat minder goed in de wieg gelegd.

Theater/Dans

Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen in een regie van hem

Idem de voorstellingen waarbij hij de dramaturgie deed

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Idem voor de vertaling

Idem voor de muziek

Idem voor de kostuums

Idem voor het licht

Idem voor de productie productie

Idem de voorstellingen waarvoor hij geregistreerd werd als producent

Externe Links

Bronnen