De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Egmond 169404.jpg


Helmert Woudenberg als Graaf Egmond in Egmond, Toneelgroep Theater 1984. Foto: Wouter van Heusden.

NaamHelmert Woudenberg
Geboren15 februari 1945
Elspe
BeroepActeur, Regisseur, Schrijver
DisciplineToneel
IMDb-profiel
VIAF-profiel
 Website

Biografie

Helmert Woudenberg (1945) is een Nederlands in Duitsland geboren acteur, toneelregisseur en schrijver.

Helmert Woudenberg werd geboren aan het eind van de tweede wereldoorlog. Zijn vader overleed in de oorlog en hij werd opgenomen in een pleeggezin in Hilversum.

In 1969 deed Helmert Woudenberg eindexamen aan de Amsterdamse Toneelschool. Na twee seizoenen als acteur werkzaam te zijn bij Toneelgroep Centrum, werd hij één van de oprichters en leden van Het Werkteater, dat nationaal en internationaal in de jaren ’70 en ’80 veel opgang maakte. Vijftien jaar lang was hij aan deze groep verbonden. Het werktheater hield zich bezig met het maken van experimenteel en kleinschalig theater. Samen met Gees Linnebank werkte hij daarna vier jaar lang als artistiek leider van Toneelgroep Theater in Arnhem. De voorstellingen van toneelgroep Theater sloegen echter niet aan bij het publiek en na vier jaar besloot Helmert Woudenberg om te stoppen als artistiek leider van toneelgroep Theater.

Momenteel is hij freelance acteur, regisseur, docent en trainer. Hij maakte in de afgelopen jaren elf spraakmakende solotoneelvoorstellingen, waaronder Fortuyn (2006), een zeer goed ontvangen solo over het leven van de gelijknamige politicus en Übermensch (2012), een indrukwekkende voorstelling over Hitler.

In zijn solovoorstellingen, die allemaal gaan over bijzondere en vaak enigszins beladen beroemde personen, probeert Woudenberg om nooit een oordeel te vellen over de personen die hij speelt. Hij is bezig met het tonen van de menselijke kant van personen als Hitler of Joep Haffmans. Het oordelen laat hij altijd aan het publiek. Zijn solovoorstellingen maakt Helmert Woudenberg ook daadwerkelijk solo. In feite maakt hij hier gebruik van het principe dat schrijver regisseur en speler niet strak gescheiden hoeven te zijn zoals dat ook bij het werktheater werd toegepast.

Zie ook wikipedia

Eigen spelmethode

Helmert Woudenberg werkt met een zelf ontwikkelde spelmethode, die gebaseerd is op de samenhang van de vier oerelementen Vuur, Water, Lucht & Aarde. De spelmethode voor improviserend acteren in de praktijk, staat beschreven in het boek Vuur, Water, Lucht & Aarde – Handleiding voor acteren. Je leert hoe je in een toestand kunt geraken waarin je rustig (aarde), soepel van denken (lucht), open (water) en gedreven (vuur) tegelijkertijd bent. De methode is inmiddels bekend op alle acteursopleidingen, waar Woudenberg ook regelmatig optreedt als docent.

Studio 5

Helmert Woudenberg heeft samen met Vera Boots een organisatie opgericht onder de naam Studio 5, waarbinnen hij vorm geeft aan producties van stukken van zijn hand of bewerkingen uit de toneelliteratuur. Binnen deze organisatie leiden zij tevens een opleiding voor toneel- en trainingsacteurs. Studio 5 biedt trainingen in theaters, op scholen en bedrijven. Deze trainingen zijn gebaseerd op de elementenmethode van Helmert Woudenberg. Studio 5 maakt ook voorstellingen.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij de dramaturgie deed

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Idem voor de vertaling

Idem voor het decor

Idem voor de kostuums

Bronnen