De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

NaamBonheur Theaterbedrijf Rotterdam
Opgericht1984
Opgeheven2013
DisciplineToneel
TrefwoordenLiterair theater

Informatie

Bonheur Theaterbedrijf Rotterdam, of kortweg Bonheur was een Nederlands toneelgezelschap dat in 1984 werd opgericht door enkele pas afgestudeerden van de Arnhemse Toneelschool, onder wie Annekee van Blokland. Bonheur was een tamelijk los samenwerkingsverband van acteurs en vormgevers, onder wie Trudi Maan, die theater maakten in ongewone omgevingen en zich daarbij baseerden op de literatuur. De eerste voorstelling was een bewerking van een verhaal van Anna Blaman: Hotel Bonheur. Deze productie, die als werkvoorstelling gemaakt was voor een beperkt publiek van theaterliefhebbers, trok zoveel aandacht, dat de stad Rotterdam Bonheur in 1988 uitnodigde een voorstelling te maken voor de manifestatie Rotterdam '88: De stad als podium.

Bonheur maakte theatervoorstellingen vanuit een grote liefde voor de taal. Boeken van bekende en onbekende schrijvers worden bewerkt tot poëtische, intieme en heldere toneelvoorstellingen. Soms was er één acteur die een klassiek epos vertelt, dan weer schrijven dichters speciaal voor een grote cast een reeks dramatische monologen. Bonheur vertelde graag verhalen die het gemoed in beweging brengen. Sterfelijkheid en het lot vormden vaak de rode draad door het oeuvre van artistiek leider Peter Sonneveld. Bonheur had een eigen theater in hartje Rotterdam. Daarnaast was Bonheur ook te zien in een groot aantal theaters in de rest van het land.

Helaas troffen de bezuinigingen in de culturele sector ook Bonheur. Met ingang van 1 januari 2013 is de subsidie van de Gemeente Rotterdam komen te vervallen. Aangezien eigen inkomsten en private fondsen niet voldoende waren om het theaterbedrijf in stand te houden heeft Bonheur haar deuren moeten sluiten.

Voorstellingen

Een overzicht van de voorstellingen die door deze groep in première zijn gebracht, voorzover geregistreerd in de Productiedatabase.

Bronnen